HBTQ

Onlinefestivalen Global Pride sänds från hela världen

1:57 min

Hundratals Pride-festivaler har ställts in över hela världen, men på lördag kommer en ersättning: Global Pride som livestreamas från alla världsdelar i 26 timmar.

Ett brandtal om gemenskap från dragqueenen Peppermint när hon uppträdde på West Pride i Göteborg förra sommaren – i morgon medverkar hon i Global Pride. Det blir den första världsomspännande HBTQ-festivalen – och det är över 500 lokala Pride- och hbtq-organisationer från 91 länder som skapat programmet.

Maria Jern är vice ordförande i Svenska Pride som är en av medorganisatörerna.

– Vi har också sett att många har varit väldigt oroliga för att Pridefestivaler har varit den enda tiden på året som de vågar och kan vara sig själva.

Att Global Pride sker online innebär att även personer som inte kommit ut och inte skulle våga besöka en vanlig Pride kan delta.
Bland de medverkande finns till exempel skulptören Ahmed Umar från Sudan där homosexualitet fortfarande kan ge dödsstraff och Hong Kong-artisten och aktivisten Denise Ho som är svartlistad av Kina.

Bidrag kommer från alla världsdelar, till och med Antarktis, och alla inblandade, från volontärer till aktivister, regeringschefer och världsartister, ställer upp gratis. Bland artisterna finns Village People, Pussy Riot, Adam Lambert och Kesha.

– I den 26 timmar långa livestream som vi har med program ingår även paradmoment. Jag hoppas att man ändå ska känna att vi firar, trots pandemin, säger Maria Jern från Svenska Pride.

När Global Pride startar med bidrag från Kenya, Hongkong och Östtimor är klockan bara 7 på morgonen här i Sverige. Sedan drar festivalen vidare runt världen för att så småningom avslutas i Irland och Australien.

Från 16.55 är det dags för Sveriges bidrag, det blir tal av utrikesminister Ann Linde och via West Pride och Skövde Pride musik från artisterna Dotter och Kuba Jasiecki.

Värd för Global Pride är den amerikanske artisten Todrick Hall. Sändningen går att följa på flera olika internetplattformar.