Trots överenskommelse

Kina och Indien fortsätter rusta vid omstridd gräns

1:54 min

Trots en överenskommelse om dra sig tillbaka från den omstridda gränsen i Galwandalen som både Indien och Kina gör anspråk, har de båda länderna fortsatt att förstärka sin militära närvaro där. Det visar nya satellitbilder. Från indiskt håll bekräftas uppgifterna.

Satellitbilder som tagits i måndags av ett amerikanskt rymdteknikbolag visar omfattande nybyggnation i närheten av den plats i Galwandalen där indiska och kineiska soldater drabbade samman. Tjugo indiska soldater dog, även kineser uppges ha dött men det har landets myndigheter inte bekräftat.

Av fotografierna att döma är det Kina som står för merparten av de nya konstruktionerna. Indien menar att några av dem ligger på den indiska sidan av gränsen, andra rakt på den gräns som Kina aldrig accepterat.

1962 utkämpade länderna ett krig över gränsdragningen som Indien förlorade.

Satellitbilderna som publicerats av både indiska och internationella medier visar bland annat olika slags täckta konstruktioner längs klipporna vid Galwanfloden och något som skulle kunna vara början på ett nytt läger. Kina ser också ut att ha byggt en väg längs med floden. Det här fanns inte med på fotografier som nyhetsbyrån Reuters publicerade förra veckan.

Det kommer också uppgifter om att Kina ska ha ökat sin aktivitet längs en annan del av gränsen i Ladakh, nära en indisk start- och landningsbana.

Så sent som i måndags kom länderna överens om att retirera från flera av de känsligaste platserna längs gränsen. Men inte heller Indien följer överenskommelsen om att dra sig tillbaka från området. Utifrån satellitbilderna är deras förstärkningar längs floden mindre omfattande.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar däremot om stor militär aktivitet nära staden Leh, som är huvudort på den indiska sidan. Uppgifterna om förstärkningarna bekräftas både av Indiens utrikesdepartement och av talesperson för militären. Samtidigt fortsätter de diplomatiska samtalen för att försöka lösa konflikten.