Första gången i Afrika

Oppositionen segrar efter historiskt omval i Malawi

2:05 min

Opppositionen har vunnit i Malawis historiska omval. Det är första gången i Afrika som ett riggat val först ogiltigförklaras i domstol följt av att en ny president blir omvald.

På gatorna i huvudstaden Lilongwe firas det nu stort och segersånger hörs vid oppositionens högkvarter.

De officiella resultaten har inte offentliggjorts, men enligt public service-kanalen MBC i Malawi är alla röster räknade oppositionsledaren Lazarus Chakwera vann med 59 procent av rösterna, enligt kanalen.

Inför veckans omval har sittande Mutharika försökt muta domstolen som ogiltigförklarade valet han felaktigt vann förra året. Han har försökt få chefsdomaren i förtidspension, och förhalat finansieringen av valet.

Men nu är tärningen kastad, och många menar att Chakweras vinst också är en vinst för demokratin på hela den afrikanska kontinenten, där valfusk ofta förekommit, till exempel i länder som Zimbabwe och Kenya.

– Jag känner till visionen han har för Malawi, för de unga och de fattiga, säger revisorn Sam Bendela, som tagit ledigt från kontoret för att fira Chakweras vinst.

Omvalet i Malawi är historiskt eftersom en domstol bara en gång tidigare ogiltigförklarat ett riggat val, då i Kenya 2017. Men i Kenya lyckades inte oppositionens kandidat ställa upp i omvalet, så den felaktigt valda presidenten fick sitta kvar.

Att ett val ogiltigförklarats och sedan en ny kandidat vunnit omvalet har inte hänt tidigare på kontinenten.

Enligt frilansjournalisten Golden Matonga, som är på plats i Lilongwe, har Chakweras gått till val med en storslagen plan framåt för Malawi.

– Han har utlovat förändring, och att bekämpa korruptionen, säger han.