Coronaviruset

Coronaisolerade äldre behöver vara behövda

2:01 min

I en studie från Högskolan i Halmstad och Lunds universitet undersöker forskare nu hur corona-isoleringen har påverkat Sveriges sjuttioplussare. Många säger att de saknar känslan att vara behövd.

Lena Johansson i Uppsala säger att hon saknar just det.

– En bit av livet som jag tycker är väldigt viktig har försvunnit. Framför allt att inte kunna träffa mina barnbarn som är små, att inte ha friheten att kunna åka dit och hjälpa till, säger hon.

Det är i en enkätstudie med öppna reflektioner som forskare fått in svar från över 1000 personer mellan 70 och 75 år gamla. Ett av de mest utmärkande svaren är att många känner sorg och frustration över att plötsligt inte längre kunna hjälpa till, säger Janicke Andersson, docent i sociologi Högskolan i Halmstad.

– Det här är människor som är vana att passa barnbarn, jobba politiskt eller i frivillig verksamhet, och helt plötsligt får de inte göra det längre. Då uppstår ett vakuum, det blir en rollförskjutning som blir jättemarkant. Från att vara den som ger omsorg och ger tjänster till att bli den som blir mottagare av sådant istället, säger hon.

Det finns många teorier kring vad vi människor behöver för att uppnå livstillfredsställelse, säger Janicke Andersson.

– En av dem är att vi känner att andra människor eller samhället behöver oss, och en av de hemskaste sakerna är att känna att man ligger till last.

Tor Larsson är 72 år och bor i Uppsala.

– Man kan inte hjälpa barnen med deras barn som man gjort tidigare. Man längtar efter att kunna krama om dem och vara med dem på ett annat sätt. Men det är ju bara att tugga i sig att det är så här nu, säger han.

I materialet, som inte ännu är publicerat och granskat vetenskapligt, finns också dom som har berättat hur dom gör för att minska den här olustiga känslan. Ett exempel var att istället för att hämta i skolan, hjälpa barnen med läxor via digitala hjälpmedel. Eller att utbyta tjänster på annat vis, till exempel när man får matvaror handlat hem till dörren.

– Där fanns exempel på att "barnen handlar till mig, men då gör jag matlådor till dem som de kan ha med sig till jobbet", säger Janicke Andersson.