Ekobrott

Nytt åtal i Falcon Funds-härvan

1:45 min

En 42-årig man som tidigare dömts till ett flerårigt fängelsestraff och hans affärspartner, en 43-årig man bosatt, åtalades på torsdagen misstänkta för grov ekonomisk brottslighet i samband med Falcon Funds-härvan.

Åtalet är den andra delen i det uppmärksammade fallet där fondbolaget Falcon Funds, registrerat på Malta, misstänks ha lurat svenska pensionssparare på motsvarande cirka 280 miljoner kronor.

– Den här utredningen har varit mycket mer internationell, många fler vittnen som bor på olika ställen och mycket mer kontorörelser att följa. Därför har den här delen tagit längre tid, säger åklagare Jerker Asplund.

En del av brottsvinsten har omedelbart använts till gärningsmännens privata konsumtion, sade åklagare Jerker Asplund på pressträffen tidigare idag.

Den tidigare dömda mannen åtalas nu för grovt bedrägeri alternativt grov trolöshet mot huvudman. 43-åringen åtalas för grovt penningtvättsbrott i sex fall. Mannen är belagd med reseförbud.

42-åringen dömdes i april i år till sex år och nio månaders fängelse efter att ha varit åtalad för trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grovt mutbrott. Maxstraffet för brottet är åtta år.

– Bevisningen är mejl som vi har mellan inblandade, som visar på olika upplägg. Det är muntlig bevisning – många vittnen som kommer att höras om vad som har hänt på Malta under den här tiden. Det är också penningflödena. Vi kan se hur affärerna har gått till och var pengarna har landat i slutändan, säger Jerker Asplund. 

43-åringen lämnades ut till Sverige i början av maj i år efter att ha varit misstänkt en längre tid.

Till Sveriges Radio säger båda åtalades försvarare att klienterna nekar till brott, och att de räknar med att bli frikända. Åklagare Jerker Asplund menar dock att bevisningen är god.

– Jag väcker ju inte åtal om jag inte bedömer att det finns tillräckliga skäl. Det har jag och jag kan se en fällande dom enligt egen bedömning.

Målet tas upp i Stockholms tingsrätt den 17 augusti i år och totalt 40 förhandlingsdagar är inplanerade. Sista förhandlingsdagen är planerad till den 9 december.

Del ett i Falcon Funds-härvan pågår parallellt i Svea Hovrätt, efter att 42-åringen tillsammans med två andra överklagat domen.

En av de huvudåtalade i härvans första del, en 63-årig amerikan, dömdes i april till sju och ett halvt års fängelse. Även han överklagade domen, men valde att dra tillbaka överklagan den femte juni i år. Därför åtalas han inte i utredningens del.