Tak på 205 miljarder

Planer på snabbtåg ska utredas ytterligare en gång

2:06 min

Snabbtågen ska utredas igen av Trafikverket. Det har regeringen beslutat idag, efter en uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna. Frågan är om man ska tolka det som en inbromsning av processen för att få fram nya stambanor.
– Nej, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– Det här snarare det tydliga steget för att nu fortsätta processen med byggandet av nya stambanor. Det blir det första samlade uppdraget för Trafikverket att ta fram kostnadsberäkningar för hela systemet, säger Eneroth.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har en längre tid försökt komma överens om satsningen på nya höghastighetsbanor.

I stället för ett avgörande beslut blir nu resultatet att projektet ska utredas en gång till.

Trafikverket ska titta på olika alternativ och tekniska lösningar med ett tak på 205 miljarder kronor. Det är en lägre siffra än den som lades fram av den så kallade Sverigeförhandlingen för flera år sen.

Ett bra beslut, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP), vars parti har höghastighetstågen som en hjärtefråga.

– Det har ju gått lite tid sedan Trafikverket tittade på detta senast. Det som är den avgörande skillnaden är att vi nu har en kostnadsram och också att Trafikverket ska bedöma hur man kan genomföra det här på ett så effektivt sätt som möjligt.

Men det har också satts ett tak som är lägre än vad ni har drivit?

– Ja, det här är en överenskommelse, säger Lövin (MP).

Varken M, SD eller KD är med på uppgörelsen.

Liberalerna har också synpunkter på höghastighetstågen, framför allt på klimatnyttan och kostnaden. Partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson välkomnar dagens beslut.

– Jag tror att coronakrisen gör att vi alla inser att det finns mycket i samhället som behöver mer pengar. Vi kommer behöva göra mycket för att pressa tillbaka arbetslösheten.

Men kommer det att byggas nya stambanor?

– Det är mycket oklart. Det beror helt och hållet på hur det ekonomiska läget ser ut och vilka behov vi ser efter coronakrisen, säger Mats Persson (L).