Coronapandemin

Turkiet återinför utegångsförbud: ”En konstant oro”

1:53 min

I Turkiet har stora delar av samhället öppnat igen efter flera månaders hel- och delvis stängning. Men i helgen kommer utegångsförbud åter att införas i samband med studenters sluttentor. Och trots att samhället öppnat är inte mycket vad det brukade vara i världsstaden Istanbul.

– Det brukade vara livligt, fullt av folk från alla möjliga länder men nu kommer ingen hit längre, säger Mesut.

– För första gången är Istanbul tomt.

Han försöker sälja kokad och grillad majs. Kolvarna lyser som guld från den röda försäljningsvagnen och det doftar aptitretande sött. Men i ett folktomt Istanbul utan turister är det inte lätt att göra affärer.

– För fyra månader sedan var affärerna goda, nu har försäljningen minskat med 95 procent, säger Mesut.

Nu oroar han sig för ekonomin, för tillfället överlever familjen med hjälp av lån och krediter men det håller inte i längden så det är en konstant oro säger han.

– Absolut men det är värre för barnen. De mår dåligt av det här, de frågar hela tiden när corona ska gå över.

Turkiet stängde stora delar av samhället. Utegångsförbud infördes för ungdomar och äldre men har nu hävts. Totalt har landet nu drygt 5000 döda på en befolkning på 80 miljoner.

I helgen råder utegångsförbud igen. Myndigheterna vill förhindra att viruset sprids under firandet av sluttentor och återigen tvingas befolkningen stänga in sig.

Sükran arbetar som biologilärare och säger att den ekonomiska situationen och isoleringen påverkat många av hennes bekanta.

– Jag själv är inte så påverkad, jag är statsanställd så jag får min lön som vanligt. Men många av mina vänner har förlorat sina inkomster och jag har sett många som gått djupt ner i depressioner på grund av ekonomi och frustration över att bara få sitta inne, säger Sükran.

Det finns rapporter från kvinnoorganisationer om att våldet i hemmen ökat under krisen, dessutom har minoriteter som homo, trans och bi-personer anklagats för att sprida smitta.

Sükran avskyr corona, säger hon och menar att viruset gjort mer negativt för samhället än något annat någonsin, men hon kan inte låta bli att se en liten ljusglimt i coronaeländet.

– Som biologilärare har jag alltid lärt mina elever att tvätta sina händer och hålla sig rena. Det enda som är bra med corona är att folk blivit mer medvetna om hygienen.