Radiokocken Sjuhärad

Recept: Testa Lotta Sturnegks havsbuffé

Lättrökta blåmusslor med tomataioli
4 pers

Musslorna:
- 1 nät blåmussor
- 1 dl hackade örter, persilja , citronmeliss, tex
- En rejäl nypa salt

 Tomataioli
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 tesked valfri senap
- 1 tesked vitvinsvinäger
- 1 kryddmått salt
- 1 ägg
- 2 dl rapsolja
- svartpeppar
- 1 msk tomatpuré

Börja med att tända röken och skölj av musslorna. Fördela de på rökgallret. Musslorna ska rökas i ungefär 10 min och under tiden kan du göra tomataiolin.

Riv vitlöken fint. Lägg vitlöken,senap,vinäger,salt och ägg i en smal och hög bunke. Tillsätt sedan oljan och mixa med en mixerstav till en fluffig majonäs, tillsätt tomatpurén och smaka av med salt och peppar.


 Gambas med rosmarin,citron och rökt paprikasmör.
4 pers

- 500 gram gambas m. Huvud och skal.
- 2 kvistar rosmarin
- Zest och juice från 1 citron
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 75 g rumstempererat smör
- salt & peppar

 Börja med att klipps upp ryggen på räkan och ta bort strängen. Rör smör med rosmarin,paprika, citronjuice och zest.

Värm en teflonpanna på ganska hög värme. Salta på räkorna och lägg ner de i den torra pannan. När de börjar skifta färg till rosa så klicka i den kryddade smöret efter hand, använd en större sked och ös räkorna i smör och kryddblandningen. Stektiden är ungefär 3-5 minuter.

 Tips: passa på smöret så det inte bränner.


Japan möter Frankrike i en härlig tonfisksallad.

4 pers

- 450-500 g färsk gulfenad tonfisk
- 4 kokta färskpotatisar
- 200 g kokta vaxbönor
- 1/2 skivad rödlök
- 1 bifftomat i tärningar
- 1 fint riven morot
- 1 tsk avrunnen kapris
- 1/2 dl finhackad persilja
- 1 msk vit balsamvinäger
- 2 msk fin olivolja
- salt & peppar
- 1-2 tsk wasabi&sesamkrydda.

Börja med att blanda alla ingredienser till salladen i en bunke, tillsätt vinäger,olivolja,salt, peppar och smaka av. Krydda tonfisken med sesam&wasabikryddan och stek den på ganska hög värme i torr panna, stek i 3-4 minuter på varje sida. Ställ åt sidan för att vila.

Montera salladen på portionstallrikar, skiva tonfisken tunt och lägg ovanpå salladen. Ringla över eventuell överbliven dressing från salladen och avnjut i solen.


Rädissallad med morot och spenat
4 pers

- 4 tunt skivade morötter (använd mandolin om du har)
- 6 rädisor skivade på samma vis
- 3 msk olivolja
- 1 msk citronsaft
- 1,5 msk balsamvinäger
- salt & peppar

Blanda alla ingredienser och få en knaprig god sallad.


Ostron med gurka och citronsaft
Till 6 ostron

- 10 cm skalad och finriven gurka
- 1 finhackad salladslök
- saft och zest från 1 citron
- salt

Blanda alla ingredienser. Öppna ostronen och toppa med gurk & citronmyset.