Arbetslösheten ökar bland unga spanjorer

6:13 min
  • Coronapandemin har slagit hårt mot Spanien som är starkt beroende av sin turistindustri.
  • Bland unga spanjorer, där arbetslösheten redan varit hög, har många förlorat sina jobb under våren.
  • Hör reportage av Caroline Kernen, Sveriges Radios korrespondent med fokus på unga.

I en gatukorsning i östra delen av Madrid står ett bord med matkassar uppställda i öppningen till en restaurang. Utanför köar runt 15 personer som ska visa upp sina kort de fått från socialen och hämta ut en gratis påse med middag för en person. Volontärer från en hjälporganisation står här och delar ut varje kväll.

Det är fler människor som kommer nu sedan pandemins början, berättar de, och också flera grupper av människor. Personer som inte är hemlösa, som klarat sig själva förut men som har förlorat sina jobb nu och som behöver använda sina egna pengar till hyran istället, säger de.

Längst bak i kön står en ung tjej i mörka jeans, sneakers och uppsatt hår. Hon är 27 år och heter Andreia.

Idag har hon fått hummus och bröd i påsen. Andreia kom till Spanien från Venezuela i december och började jobba på kundtjänsten hos ett telekomföretag. Men hon fick sparken när Spanien stängdes ned i mitten på mars.

Nu har hon börjat gå hit varje kväll.

– Sanningen är att den här påsen hjälper, säger hon, för jag har ingen annan hjälp.

– Det känns jobbigt, jag kom hit för att få en stabil ekonomi, och att förlora ett jobb är tungt, säger hon.

Spaniens ekonomi har drabbats hårt sedan coronapandemin slog till. Landet är ett av de mest besökta i världen och turismen står för 12 procent av ekonomin.
Men redan innan pandemin, så var ungdomsarbetslösheten hög.

Spanien drabbades hårt av ekonomisk kris 2008. Och förra året låg arbetslösheten för unga på 32 procent. Av EU:s länder är det bara Grekland som har högre.

– I början av året var situationen redan tuff för unga. Efter nedstängningen blev situationen värre eftersom att unga var de första som blev av med sina jobb.

Maria Rodriguez är vice ordförande i Ungdomsrådet i Spanien, de har släppt en rapport om hur spanjorer mellan 16 och 30 år drabbats ekonomiskt under coronapandemin. Det är fortfarande väldigt tidigt och vi har inte alla siffror än, säger Maria. Men under de första veckorna av pandemin så ökade arbetslösheten bland unga i Spanien mer än dubbelt så mycket som bland de över 30 år.

– Unga förlorade mest för att de är redan sårbara, säger Maria Rodriguez.

I en park i norra Madrid träffar jag Alba Gil Plaza. Hon är 25 år och bor fortfarande tillsammans med sin mamma och pappa och syster på 50 kvadratmeter.

– Jag har samma rum som jag haft hela mitt liv, skrattar hon.

Hon har en masterexamen i biokemi. Efter att hon pluggat klart har hon de senaste 3 åren sökt 100 jobb i månaden, säger hon, utan något resultat. Hon söker inte bara något inom hennes eget område, utan också jobb i till exempel klädaffärer. Hennes föräldrar äger deras lägenhet och betalar all hennes mat, säger hon.

– Det är frustrerande att inte kunna vara självständig.

– Ungefär en gång i månaden leder sökandet till en intervju, men de vill alltid ha någon som redan jobbat, säger hon. Alla mina vänner bor också hemma hos sina föräldrar, berättar hon.

Maria Rodriguez på Ungdomsrådet säger att hon tror att det påverkar en generation att växa upp under en ekonomisk kris och sedan drabbas av en till i början av arbetslivet.

Hon säger att det är viktigt att unga inkluderas i planerna för hur man ska tackla krisen nu, men att hon känner sig positiv.

– Politiker har redan visat intresse för ett ungt perspektiv i frågan, säger hon. Vi måste få vara med i planerna som görs för framtiden.

Tillbaka i kön utanför välgörenhetsorganisationen har klockan hunnit bli strax efter åtta på kvällen.

– Jag har hopp om att det ska bli bättre, säger Andreina. Jag vill jobba och fortsätta söka jobb, säger hon och avbryter sedan mig.

– Ursäkta men jag är jättehungrig, jag har inte ätit något sedan i morse, så jag måste gå nu, säger hon.