
Coronamysterium i Anderna förbryllar experter
Bergskedjan Anderna i Sydamerika har en genomsnittlig höjd på 4 000 meter över havet. I Peru, har endast tio procent av fallen registrerats i områden på över 3 000 meters höjd. Där finns bland annat storstaden Cusco med 400 000 invånare i närheten världsarvet Machu Picchu.
- De städer som ligger på hög höjd har minimalt antal fall och nästan noll dödlighet, säger Augusto Tarazona, ordförande för folkhälsokommissionen vid Perus medicinska universitet.
Även grannlandet Bolivia har sett stora geografiska skillnader i virusets framfart.
- Infektionsgraden är väsentligt lägre i högt liggande regioner, så som La Paz, jämfört med vad vi har registrerat i lågliggande områden som Santa Cruz, säger statsepidemiologen Virgilio Prieto.
Färre enzymer
Vad som ligger bakom smittomönstret är ännu inte klarlagt, men forskare tror att en tänkbar förklaring ligger i bergsfolkens luftvägssystem.
Människor som lever i konstant tunn luft tros ha lägre halter av angiotensinkonverterande enzym, som fungerar som en sorts entré för coronaviruset. Det skulle betyda att det har färre vägar att ta sig in hos människor på hög höjd. Studier indikerar dessutom att ultravioletta strålar kan fungera som en naturlig sterilisator på hög höjd.
- Ultraviolett strålning är definitivt förhöjd på hög höjd och det betyder att viruset överlever sämre eller att det finns mindre viruspartiklar i dessa områden, säger Carlos Iberico, lungläkare vid Sabogalsjukhuset i Lima i Peru.
Bolivias statsepidemiolog Prieto varnar dock för att strålningsteorin kan skapa en ogrundad känsla av trygghet.