Gabon kan avkriminalisera homosexualitet

1:24 min

Gabon i västra Centralafrika är nära att avkriminalisera homosexuella handlingar. Landets nationalförsamling har röstat om att godkänna en ändring i strafflagstiftningen. Det innebära att den paragraf som förbjuder sexuella relationer mellan personer av samma kön kan komma att tas bort.

Omröstningen som hölls i Gabons nationalförsamling tidigare i veckan slutade med att 48 ledamöter röstade för en avkriminalisering medan 24 var emot och 25 röstade blankt. Nu är det upp till senaten att fatta det slutgiltiga beslutet.

Paragrafen som kan komma att ändras menar att det som ingår i samkönade relationer begår ett "moraliskt brott"och kan ge fängelse i upp till sex månader eller böter på motsvarande 80 000 svenska kronor.

Läget för samkönade par i Afrika är fortfarande ansträngt. I över hälften av länderna är dessa relationer straffbara. Sexuell aktivitet mellan män i Kenya kan leda till flera års fängelse, medan man i Nigeria kan straffas med döden. Men det finns länder där utvecklingen har gått åt det andra hållet som till exempel Sydafrika där samkönade äktenskap varit tillåtna sedan 2006, eller Angola som i januari 2019 avkriminaliserade homosexualitet.