Valet i Polen

Kritik mot polsk public service: "Det är propaganda"

1:52 min

Oppositionen i Polen riktar kritik mot Public Service-kanalen TVP. Kritiker anser att kanalen har tydlig tagit ställning för den sittande presidenten Andrzej Duda inför presidentvalet på söndag. Nu hotar det största oppositionspartiets kandidat, Medborgarplattformens att stämma kanalen.

I ett reportage i polska TVP, den delvis regeringskontrollerade public service-kanalen, berättar reportern om presidenten Andrzejs Dudas intensiva dagar kampanjdagar.

Tittarna får se skimrande bilder på när Duda kramar barn, möts av hejarop från folkhavet, och när äldre och yngre prisar presidenten och beskriver honom som landets hjälte. Allt ackompanjerat av musik. Det är bara ett av flera reportage i veckan som oppositionen har kritiserat för att gå för långt.

– Det är inte media, det är en fars, propaganda, precis som det var under kommunismen, säger Tomasz Hussar på oppositionskandidaten Szymon Hołownias valmöte i Warszawa.

Public service-medier var högsta prioritet för Lag och rättvisa efter valsegern hösten 2015. Sedan dess har ledningen bytts ut och inriktningen för kanalen ändrats.

I en mätning som en polsk presstidning gjort framkommer det att kanalen i majoriteten av fallen under valkampanjen beskrivit Duda i positiva ordalag och huvudmotståndaren Trzaskowski i negativa.

Bland annat så förknippas Trzaskowski med mångmiljardären och filantropen George Soros och anklagas för att förskingra pengar. Trzaskowskis stab säger sig nu vilja stämma kanalen för den här framställningen.

Samtidigt riktas kritik också mot oberoende medier som tvärtom tagit ställning för främst Trzaskowski.

– Det är problematiskt, säger Szymon Hołownia som kandiderar till presidentposten, och är på tredje plats enligt de senaste opinionsmätningarna.

– Det är inte bara TVP, hela medieklimat är polariserat, säger han.