Ingen frihetsberövad

IS-svenskar utreds för krigsbrott av svenska polisen

1:51 min

Polisen har ett fyrtiotal pågående förundersökningar mot personer som har rest från Sverige och misstänks ha begått krigsbrott under Islamiska statens flagg. Och det är ett genombrott i polisens arbete med att utreda svenska IS-resenärer, enligt Patricia Rakic Arle som är chef för gruppen för utredningar av krigsbrott.

– De här personerna är misstänkta för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. En krigsförbrytelse kan utgöras av olika typer av gärningar. Det kan röra sig om mord, våldtäkt, människorov, slaveri eller plundring till exempel, säger hon till Ekot.

På Nationella operativa avdelningen, Noa, arbetar polisens grupp för utredning av krigsbrott med ett fyrtiotal pågående förundersökningar där personer som har rest från Sverige misstänks ha begått krigsbrott under Islamiska Statens flagg.

De misstänkta är både svenska medborgare och utländska medborgare som har rest från Sverige. En del av dem har återvänt till Sverige, medans andra fortfarande befinner sig i utlandet. Några har gripits och senare släppts, men just nu är ingen av de misstänkta som befinner sig i Sverige frihetsberövad.

Hur bevisläget ser ut i de olika förundersökningarna, vill inte Patricia Rakic Arle gå in på. Men hon uppger att det pågår förhör med personer i Sverige som har blivit utsatta för krigsbrotten, några av dem kan vara målsägande i de misstänkta brotten.

– Vi håller förhör med målsägare regelbundet, och det handlar i huvudsak då om yezidier som är offer för IS brott, som finns här i Sverige, säger hon.

Förutom förhör med målsägande och brottsoffer, samarbetar polisen med en rad internationella aktörer för att samla in bevis som ska räcka för att väcka åtal mot misstänkta.

–   Vi jobbar hela tiden med att samla in ny bevisning för att stärka misstankarna och vårt mål är ju att vi ska ha så mycket bevisning så att åklagaren ska tycka att det finns tillräckligt med underlag för att väcka åtal mot någon utav de här personerna, säger Patricia Rakic Arle, chef för gruppen för utredning av krigsbrott.