Coronakrisen

14 länder kan få grönt ljus när EU:s yttre gräns öppnar

2:01 min

Nej till USA och Ryssland. Men grönt ljus för Kanada och Thailand, och kanske också Kina.

Nästa vecka ska EU börja öppna sina yttre gränser och just nu cirkulerar en provisorisk lista med godkända länder.

Vem ska få resa in i EU när de yttre gränserna börjar öppnas igen den 1 juli? Det är en känslig fråga som medlemsländernas ambassadörer har diskuterat hela veckan. Sent i fredags nådde de en preliminär uppgörelse.

14 länder sägs finnas med på listan över de som kan få grönt ljus. Däribland Australien, Japan, Kanada, Nya Zeeland och Thailand. Kina kan också komma med om landet gör en ömsesidig uppgörelse med EU-länderna.

Listan kan dock komma att ändras, medlemsländerna har till lördagskvällen på sig att komma med invändningar. Slutgiltigt besked kan dröja till nästa vecka.

Skulle listan stå sig innebär det att de flesta av världens länder fortsatt kommer vara portade från EU, däribland USA, vilket kan vara känsligt politiskt.

Ylva Johansson, EU-kommissionären som ansvarar för gränsfrågor i unionen, sade tidigare i veckan i en intervju med Ekot att hon hoppades att EU-länderna inte skulle fatta beslut utifrån politisk hänsyn i första hand.

– Kommissionen tycker att det framförallt är smittoläget man ska ta hänsyn till, men också att vi öppnar till länder som vill öppna till alla EU-länder, säger hon.

Men Ylva Johansson och EU-kommissionen kan bara ge rekommendationer. Vilka gränser som ska öppnas och för vem är beslut som varje enskilt EU-land fattar på egen hand.

Och EU-länderna har varit splittrade i frågan. Vissa vill gå försiktigt fram medan andra, särskilt länder som är beroende av turism, vill öppna så snabbt och för så många som möjligt. Vissa har också redan agerat på egen hand. Grekland har till exempel öppnat sina gränser för Kina och Sydkorea.