Historisk koalition

Irland har en ny regering – fyra månader efter valet

2:08 min

Irland har fått en ny regering, mer än fyra månader efter parlamentsvalet. Det är en historisk koalitionsregering mellan två borgerliga partier och de gröna.

På lördagen blev det klart att Irlands nya premiärminister är Micheál Martin från det borgerliga partiet Fianna Fáil.

Men han ska inte vara vara premiärminister hela mandatperioden, utan i slutet av 2022 lämnar han över till det andra borgerliga partiet Fine Gaels ledare Leo Varadkar.

Även De Gröna ingår i denna historiska koalition, som drygt fyra månader sen Irlands parlamentsval nu alltså kommit till stånd.

Det var det vänsternationalistiska partiet Sinn Féins valsuccé som i mycket ritade om den politiska kartan.

Inget parti var i närheten av att få egen majoritet, och Sinn Féin blev den nya tydliga motståndaren, och de borgerliga tidigare rivalerna kunde enas.

Medan koalitionsförhandlingarna dragit ut på tiden har läget varit allvarligt, då många påpekat att Irland inte har råd med ett politiskt dödläge under rådande pandemi. Coronaviruset har drabbat landet hårt.

De ekonomiska utmaningarna är stora, något som den nya premiärministern Micheál Martin också betonade direkt efter att han valts.

– Det här är den snabbaste recessionen som drabbat vårt land, sade Micheál Martin.

Han poängterade också att regeringen kommer att fokusera på utmaningar inom bland annat vården samt på att bekämpa klimatförändringarna.

De Gröna har till exempel drivit igenom att landet årligen ska minska sitt utsläpp av växthusgaser med sju procent.

Men långt ifrån alla är nöjda. Vänsternationalistiska Sinn Féins partiledare Mary Lou McDonald var i sitt anförande mycket tydlig med att hon tyckte att det var de som borde sitta i den nya regeringen, men att hon var övertygad om att partiets tid kommer.