Presidentvalet i Polen

Warszawabon Waldemar: ”Sätter allt hopp till Trzaskowski”

2:08 min

I Warszawa sätter många sitt hopp till Rafał Trzaskowski, liberala oppositionskandidaten som i dag är borgmästare i huvudstaden. Men om han lyckas vinna stöd ute på landsbygden är många bedömare tveksamma till.

Waldemar, 62, sitter på en parkbänk i centrala Warszawa utanför vallokalen där han precis lagt sin röst på Rafał Trzaskowski.

Trzaskowski, som i dag är borgmästare i huvudstaden och som är uppväxt i de centrala kvarteren, kommer snart förbi för att själv rösta i samma lokal som Waldemar.

– Jag väntar på honom och jag ska säga att jag sätter allt mitt hopp till honom, att han måste vinna.

Och det är bland stadsborna som liberalen Trzaskowski är mest populär. På landsbygden och framförallt i de västra delarna av Polen är man i större utsträckning mer lojal med det konservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa och den sittande presidenten Andrzej Duda.

När Trzaskowski kommer till vallokalen och lagt sin röst säger han att han kommer att samarbeta med ärkefienden Lag och Rättvisa om han blir president, i alla fall i de frågor som rör ekonomi och att ta landet ur krisen

– Men jag kommer vara tuff när det kommer till rättsstaten och rättsväsendets oberoende, säger Trzaskowski.

Som president i Polen är ens främsta verktyg vetorätten, vilken man genom kan stoppa lagförslag. Men att använda det verktyget skulle också kunna innebära att det blir en trög och ineffektiv regeringsperiod.

Om Trzaskowski över huvud taget lyckas vinna landbygdens stöd är ytterst tveksamt, menar flera bedömare.

Waldemar är i alla än så länge hoppfull, och glad över att ha skakat hand med den han tror kan bli Polens nästa president.