Lokalval i Frankrike

Pandemin stoppade valet – nu ska 35 000 borgmästare utses

2:01 min

På söndagen äger den andra omgången av de franska lokalvalen i Frankrike rum. Den första omgången hölls den 15 mars, men två dagar senare stängdes landet på grund av coronaepidemin och den andra valomgången sköts upp. Vår korrespondent har besökt en vallokal i Paris och pratat med några väljare som inte tvekade att gå och rösta.

– Säkerheten var rigorös, säger Christine och Abbas Bendali. De hade egen penna, munskydd och ingen rörde vid deras id-kort.

– Men det finns alltid folk som är rädda och det påverkar säkert valdeltagandet, säger Abbas Bendali.

I den vallokal som Ekot besöker, är säkerheten förstärkt jämfört med förra gången med alla funktionärer bakom plexiglas och rödvita band och pilar som markerar var man får gå.

När det här valets första omgång ägde rum mitt under coronaepidemin, så varnade läkare för att smittspridningen kunde öka. Det ledde till ett minskat valdeltagande och det blir troligen ännu lägre den här gången. Klockan 12 var det fyra procentenheter färre som hade röstat än vid andra valomgången 2014.

Valet ska utse 35 000 borgmästare. I Paris gäller valet dels vem som ska styra i det egna distriktet, dels vilket parti som ska få utse borgmästare för hela Paris.

Det är ett viktigt val säger Christine Bendali, som säger att hon röstar mer efter person än politiskt parti.

I Paris står valet mellan tre kvinnor, där den sittande borgmästaren Anne Hidalgo från Socialistpartiet, utmanas av en högerkandidat och en kandidat från Macrons parti La Republique en marche. Det partiet väntas göra ett dåligt val och i Paris ser Anne Hidalgo ut att kunna bli omvald.