Politiker pratar i radio och TV istället när Almedalsveckan är inställd

3:49 min

Den här veckan varje år brukar politiker och organisationer samlas på Gotland. Det kallas Almedalsveckan. I år är det inställt, på grund av coronaviruset. Men partiledarna pratar i TV och radio istället. Igår pratade Sverigedemokraterna i Sveriges Radio. Idag var det Miljöpartiet.

Den första veckan i juli varje år samlas tusentals människor i Visby på Gotland. Det är politiker, organisationer och journalister som pratar om politik. Men i år får inte så många människor samlas på samma plats. Almedalsveckan är inställd.

Varje parti i riksdagen brukar ha en egen dag på Almedalsveckan. Då får de prata om partiets politik och partiledaren håller tal. I år blir partiledarna intervjuade i TV och radio istället. Första dagen var igår. Då blev Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson intervjuad i Sveriges Radio.

Jimmie Åkesson sade att Sverigedemokraterna inte tror på att alla partier ska komma överens om en gemensam migrationspolitik. Partierna i riksdagen samarbetar om migrationspolitiken i en grupp som heter migrationskommittén. Men partierna tycker för olika, säger Jimmie Åkesson till Sveriges Radio. Sverigedemokraterna vill inte att Sverige ska ta emot några flyktingar alls från länder utanför Norden.

Idag var det Miljöpartiets ledare Isabella Lövin som blev intervjuad. Hon sade till Sveriges Radio att Miljöpartiet också har svårt att samarbeta om migrationspolitiken med de andra partierna. Flera andra partier vill bestämma hur många flyktingar som får komma till Sverige. De vill också att alla som vill ta hit sin familj måste kunna försörja familjen. Men det vill inte Miljöpartiet. Det går inte att bestämma hur många som får söka asyl i Sverige, säger Isabella Lövin till P1 morgon:

– Det viktiga är ju att vi ska ta ansvar för en värld som ser ut som den gör: där 80 miljoner människor är på flykt, där man faktiskt inte kan sätta ett tak som man politiskt framförhandlar, på hur många människor som kommer att fly nästa år, utan vi behöver också som Sverige föregå med gott exempel, säger Isabella Lövin.

Varje dag den här veckan intervjuar TV och radio ett nytt parti. Imorgon är det Moderaternas ledare som pratar i Sveriges Radio. På onsdag är det Vänsterpartiet, på torsdag Liberalerna, fredag Centerpartiet och lördag Socialdemokraterna.