Coronakrisen

Prognosen: En halv miljon svenskar arbetslösa i höst

1:40 min

Arbetslösheten fortsätter att öka och just nu är 465 000 svenskar arbetslösa. I höst väntas siffran stiga till över en halv miljon, enligt arbetsförmedlingen.

Sedan i mars har över 229 000 personer anmält sig som arbetslösa, vilket är nästan dubbelt så många som samma period förra året.

Det här betyder att en halv miljon svenskar kommer att vara arbetslösa i höst, enligt Arbetsförmedlingens beräkningar.

Men det slutar inte där: många sommarjobb är försvunna. Och vågen av förlorade jobb som först drabbade hotell- och restauranger har nu nått industrin.

Förra veckan skrev 11 576 personer in sig som arbetssökande och 1 915 varslades personer om uppsägning. Det ger en arbetslöshet på 9 procent just nu.

Exakt hur det här ska gå vet ingen, det beror mycket på vad som händer i omvärlden, säger Sandra Offesson, analytiker på Arbetsförmedlingen. Men Arbetsförmedlingens prognoser tyder på att ytterligare 100 000 personer kommer att bli arbetslösa, totalt alltså 600 000 innan det vänder, någon gång i mars nästa år, och börjar ticka neråt igen sakta.

– Det är ett allvarligt läge på den svenska arbetsmarknaden och vi kommer att se tydliga effekter av pandemin både i år och nästa år, säger Sandra Offesson.