Elbilar

Nevs grundare lämnar biltillverkaren

1:59 min

Nevs grundare Kai Johan Jiang säljer nu alla sina aktier i elbilsföretaget och lämnar även ordförandeposten. Därmed blir det kinesiska jättebolaget Evergrande ensam ägare till trollhätteföretaget.

– Jag tror att det är det bästa för Nevs. Men för mig är det mycket, mycket jobbigt. Jag ångrar inte att jag startade Nevs, även om det varit en mycket svår tid för mig. Jag känner fortfarande att jag gjorde rätt för Trollhättan, säger grundaren Kai Johan Jiang till Ekot.

Han säljer nu sina sista aktier i elbilsföretaget Nevs till Evergrande för runt 3,5 miljarder kronor. Det handlar om ungefär 17 procent av aktierna i bolaget. Samtidigt lämnar han nu också ordförandeposten i Nevs.

Därmed blir den kinesiska fastighetsjätten Evergrande nu ensam ägare till Nevs, företaget har tidigare varit huvudägare i 1,5 år.

Elbilsbolaget grundades av Kai Johan Jiang för åtta år sedan och köpte då biltillverkaren Saabs konkursbo.

Sedan dess har Nevs vid upprepade tillfällen haft stora ekonomiska problem och hittills har få elbilar tillverkats. Företaget har heller ingen produktion igång just nu.

Det jobbar ändå runt 900 personer på Nevs i Trollhättan och företaget har också uppemot 5 000 anställda i Kina.

Kai Johan Jiang säger till Ekot att han var tvungen att sälja aktierna, eftersom han inte har de pengar som krävs för att vara kvar som delägare. Det hade krävts att han kunde investera miljarder kronor i utvecklingen av nya elbilar och de pengarna saknar han.

– Mitt skuldberg blir bara större och större. Så jag har blivit en större och större belastning för de nya ägarna. Jag klarar inte av den investeringsstorlek som Nevs behöver, säger han på telefon ifrån Hong Kong till Ekot.

Han kommer dock att vara kvar som rådgivare åt Evergrande.

Jiang tror inte att den här försäljningen kommer påverka Trollhättan negativt.

– Evergrande kommer inte att lägga ner verksamheten i Trollhättan. Tvärtom. Evergrande satsar väldigt hårt på Nevs i Trollhättan. Trollhättan spelar fortfarande en viktig roll, säger han till Ekot.

Men inledningsvis handlar det ändå framför allt om stora satsningar i Kina som Evergrande vill göra.

Evergrande vill att flera nya elbilsmodeller ska utvecklas. Det byggs också flera nya bilfabriker i Kina.

– Fokus är Kina-marknaden. Det är också där som elbilsmarknaden växer mest. Produktionen i Kina kommer vara kommersiellt igång om två år, säger Nevs vd Stefan Tilk till Ekot.

För Trollhättans del kommer det dröja ytterligare något innan det kan bli serieproduktion av Nevs-bilar – något som skulle skapa fler hundra nya jobb. De planerna har ännu en gång skjutits framåt i tiden.

– Vi kommer inte ha någon massproduktion i Trollhättan innan 2023 någonstans, säger Tilk.

Han säger att planen fortfarande är att bygga bilar i Trollhättan i framtiden.

– Evergrande ser ett värde i vår produktionsanläggning där. Skulle det inte vara så, hade man stängt fabriken. Den är kvar för att det ska produceras bilar i den, säger Stefan Tilk till Ekot.

Den stora satsningen som ska göras nu kommer kosta väldigt mycket pengar för Nevs.

– Från Evergrandes sida har de uttryckt tydligt att de kommer att fortsätta att finansiera automotive-satsningen. Det finns också en överenskommelse om ägartillskott till bolaget. Det borgar för en fortsatt drift, säger Tilk.