Fler platser på universitet och högskolor i höst

2:57 min

Det blir fler platser på universitet och högskolor i höst. Det säger regeringen idag.

Den 15 april var sista dagen för att söka till universitet och högskolor till hösten. Det var fler personer än vanligt som sökte en utbildning då. 13 procent fler än förra året.

Flest vill studera till lärare. Det är den mest populära utbildningen. 22 000 personer vill studera till sjuksköterska. Det är 30 procent fler än förra året. Både lärare och sjuksköterska är yrken där det är brist på personal. De kallas bristyrken.

Många vill studera nu för att de har förlorat jobbet. Arbetslösheten har ökat på grund av coronakrisen. Nu är nio procent arbetslösa i Sverige. Många unga väljer också att studera för att det har blivit svårare för unga att få jobb nu.

Det var fler som sökte till universitet och högskolor än det fanns platser. Därför bestämde regeringen i april att det skulle bli fler studieplatser. Nu säger regeringen att det ska bli ännu fler platser. Till hösten ska 2 600 fler kunna studera till yrken där det är brist på personal. Det är till exempel sjuksköterska, lärare och vissa tekniska yrken.

Totalt ska de bli 12 000 fler studieplatser. En del av dem är sommarkurser och korta kurser. Det här kommer att kosta staten ungefär en miljard kronor. Det sade regeringen idag.

Även om sista dagen för att söka var i april, så finns det platser kvar till flera utbildningar. Både till sommarkurser och till hösten. Det säger Matilda Ernkrans till Ekot. Hon är minister för högre utbildning och forskning.

– Man kan faktiskt fortfarande söka sommarkurser, finns fortfarande dem som är öppna för att söka, det går fortfarande att söka till utbildningar i höst och det är till och med så att en del lärosäten har inte ens lagt ut platserna för sen anmälan utan de kommer här i mitten på juli, säger Matilda Ernkrans.