Coronakrisen

Konstnärsnämnden om kritiken: "Vi har behandlat alla lika"

2:07 min

Fördelningen av regeringens krispengar till kulturlivet har fått kritik de senaste dagarna. Anna Söderbäck, chef för Konstnärsnämnden förstår att situationen väcker känslor men tycker att man gjort ett bra jobb utifrån uppdraget.

Av de 70 miljoner i krisstöd som Konstnärsnämnden fick i uppdrag att fördela har flera stora kommersiella artister med miljoner i tillgångar i bolag, beviljats stöd - något Aftonbladet var först att rapportera om och som väckt reaktioner.

– Vi har behandlat alla lika och inte gjort skillnad mellan kulturskapare som tjänar mycket pengar, utan tittat på intäktsbortfall, vilket var vårt uppdrag, säger Anna Söderbäck.

Att nå en bredare skapar kulturskapare än vanligt har varit en del av processen, beskriver Anna Söderbäck.

– Vi hade ett tydligt uppdrag att krisstödspengarna också skulle innefatta en bred skara kulturskapare som normalt aldrig söker pengar hos oss, säger Anna Söderbäck.

Kan du förstå att det väckt irritation?

– Självklart kan jag det. Det är ju inte ett dugg konstigt. Om jag som varit operasångare i 20 år söker ett stipendium och inte får det och att det istället går till någon som jag inte tycker behöver det - klart jag blir irriterad. Men det betyder inte att vi gjort det bästa vi kunnat givet uppdraget, säger Anna Söderbäck.

Helene Öberg, statssekreterare på Kulturdepartementet tycket att debatten som nu uppstått kring hur krispengarna fördelas är naturlig men att utfallet ser bra ut.

– Jag tror att det ändå på totalen, bland de många som fått stöd, landat väldigt väl. Men att det absolut är rimligt att det förs en debatt om fördelningen, men det är beslut som fattats av Konstnärsnämnden, säger Helene Öberg.

Samtidigt konstaterar hon att de 500 miljoner kronor som är avsatta för coronakulturstöd inte är tillräckliga.

– Vi vet att krisen drabbat kulturlivet väldigt hårt och den inte är över. De 500 miljoner som regeringen avsatt är inte tillräckliga för att möta de behov som finns - att det skapas frustration och debatt känns rimligt, säger Helene Öberg.