Saarivuoma möter norska staten: Endast två representanter för samebyn på plats

Idag startar förhandlingarna mellan Saarivuoma sameby och norska staten i Hålogalands lagmansrätt i Tromsö. På grund av coronapandemin får endast två representanter från samebyn finnas på plats i rättssalen. Resten får följa förhandlingarna via videolänk.

Målet var uppe för förhandling i november i lagmansrätten men på grund av en felaktig domarkonstellation måste hela domstolsförhandlingen tas om. I maj skulle ärendet upp men på grund av sjukdom blev den framskjuten, men nu är det alltså dags.

- Det är bara att göra bort det nu, vi kan inte påverka något, det är bara för oss att följa med, säger Per-Anders Nutti, ordförande i Saarivuoma sameby.

Är du spänd inför förhandlingarna?

- Nej, jag är inte spänd. Vi har redan gjort det en gång, så jag vet vad som väntar. Det enda som är nytt är nya domare. Ska bli skönt att få bort det här, sedan ligger målet hos de höga herrarna. Det är ingen vinst att kämpa för sina rättigheter men vi måste göra det nu och vi står upp för våra rättigheter, säger Per-Anders Nutti.

Det är samebyn som har stämt norska staten via Statsskog och Landbruks- og matdepartementet med hävdandet att samebyn har ensamrätt till renbetesmarkerna på norsk sida med urminneshävd som grund. Samma marker används också av ett renbetesdistrikt på norsk sida. 2005 löpte renbeteskonventionen ut mellan Norge och Sverige och fortfarande finns ingen konvention i sikte, men Norge inrättade en lag, den så kallade gränsbeteslagen med den utgångna konventionen som grund.

I maj, när målet skulle upp till förhandling, kommenterade juridikprofessor Öivind Ravna vid Tromsö universitet, målet så här.

- Det är ju den centrala frågan som domstolen ska ta ställning till. Jag måste vara försiktig med att förutse resultat men det står alltså mellan den norska statens rätt att reglera mot samernas rättigheter som är förankrade i urminnes hävd och de svenska samerna har ju då ett stark rättsgrund.

Att en del av förhandlingarna måste göras via videolänk på grund av coronapandemin, ska inte medföra några bekymmer, det menade domare Geir Ludvigsen, vid Hålogalands lagmansrätt, när målet skulle upp i maj.

- Vi tror att den kan genomföras helt fullt ut försvarligt på det här sättet. Det är riktigt att det är en stor sak men det är inte särskilt många vittnen i saken, så att huvudsaken kommer ju att handla om en redogörelse från processmäktige genom bruk av skriftliga dokument och processmäktige kommer ju att vara på plats i rättssalen i Tromsö.

Regeringsadvokaten Anders Blakstvedt skriver i ett mejl att det är speciellt att göra om förhandlingen på nytt men det har egentligen ingen betydelse för genomförandet. Lagmansrätten har funnit det nödvändigt med några begränsningar och att det försvarligt att genomföra målet. Staten är enig om det och noterar att inte heller samebyn har begärt att målet ska flyttas fram till dess att den kan genomföras på vanligt sätt, skriver Blakstvedt.

Samebyns advokat Knut Helge Hurum meddelar att han inte ger någon kommentar förrän förhandlingarna är över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio