Kina

Stark kritik mot ny säkerhetslag för Hongkong

1:23 min

Kinas beslut i dag att godkänna en ny kontroversiell säkerhetslag riktad mot Hongkong väcker en rad reaktioner över världen. Förutom skarp kritik från bland annat Japan och Taiwan, hoppar nu en rad högprofilerade aktivister av.

Joshua Wong, en av de mest namnkunniga i kampen för yttrandefrihet i Hongkong, säger enligt Nikkei Asian Review att han hoppas det Internationella samfundet nu fortsätter försvara"vår sista frihet". Den politiska gruppen Demosisto som han var med och bildade ska upplösas.

En annan grupp som arbetat för stadens oberoende, The Hong Kong National Front, uppger att de avslutar sin lokala verksamhet för att istället flytta den utomlands.

Samtidigt säger en talesperson för Taiwans regering att den nya säkerhetslagen allvarligt kommer att påverka fri- och rättigheterna för invånarna i Hongkong, det enligt nyhetsbyrån Reuters, och regeringen ansluter sig därmed till bland andra USA och EU som tidigare uttryckt oro över att säkerhetslagen instiftas för att kväsa kritik mot Kina.

Taiwan, som nu ser risker för personer med taiwanesiskt pass att besöka Hongkong planerar vidare att öppna ett kontor där under morgondagen, ämnat att hjälpa de som vill fly från den tidigare brittiska kronkolonin.

Vad säkerhetslagen i detalj kommer innebära är ännu inte offentliggjort, men bland dess kritiker finns alltså en oro för att bland annat yttrandefriheten drastiskt kommer att begränsas.

Lagen väntas träda ikraft redan nu vid månadsskiftet, och i så fall alltså gälla första juli, det datum för 23 år sedan då Hongkong överlämnades till Kina enligt principen "ett land, två system" – och som blivit en märkesdag för de i Hongkong som demonstrerar för demokrati och självbestämmanderätt.

Enligt regimen i Kina är det bland annat just i ljuset av de senaste årens omfattande demonstrationer som säkerhetslagen behövs för att säkra stabiliteten i Hongkong.