Många har bokat charterresor

3:14 min

Från idag tisdag är det okej för svenskar att resa till tio europeiska länder. Och många har redan bokat charterresor till Grekland och Mallorca.

Sveriges Utrikesdepartement, UD, avråder inte längre svenskar från resor till alla andra länder. Nu är det okej att resa till 10 länder i Europa. Det är till exempel Frankrike, Grekland, Italien och Spanien.

Det är länder som har öppnat sina gränser till Sverige. Därför är det inte stor risk att svenskar som reser dit fastnar och får problem, menar UD.

UD sa det i mitten av juni. Och direkt var det många människor som bokade charterresor till de länderna. De första charterresorna går till Grekland och till Mallorca i Spanien. Det är inte lika många bokningar som ett vanligt år, men intresset är ändå stort. Det säger Erika Butterworth, som är chef på resebyrån Apollo i Sverige. Hon säger till Ekot att intresset var jättestort redan vid midsommar.

– Det har varit jättestort. Förvånande stort med tanke på att det varit midsommarhelg mellan och 25 grader och sol.

Men det kan fortfarande vara krångligt att resa och regler kan ändras snabbt. Idag sa Grekland att inga får flyga från Sverige till Grekland före den 15 juli. De svenska reseföretagen vet inte än vad det betyder för charterresorna till Grekland.

Alla som reser måste följa restriktionerna. Ingen får resa om man inte känner sig helt frisk. På restaurangerna finns ingen buffé. Alla måste sitta vid borden och äta och det får inte vara trångt mellan gästerna.

Om man blir sjuk på resan så måste man stanna i karantän inne på hotellet. På flera platser finns det speciella karantänhotell där människor som blir sjuka får stanna i några veckor, säger Erika Butterworth, från resebyrån Apollo, till Ekot.

– Precis som i Sverige, om man testas positivt för corona bör man isolera sig och hålla sig i från andra personer. De har flera länder löst genom att säga att de har specifika hotell där man får vara tills man får grönt ljus. Det kan handla om två veckor, säger Erika Butterworth, Apollo.

Fakta: Från den 30 juni är det okej för svenskar att resa till Spanien, Italien, Frankrike, Grekland, Kroatien, Portugal, Belgien, Luxemburg, Schweiz och Island.

Utrikesdepartementet avråder fortfarande från att resa till alla andra länder i EU. Det gäller till den 15 juli. Och UD avråder från resor till länder utanför EU, ända fram till den 31 augusti.

Besluten kan ändras, om situationen i länderna ändras.