Ny forskning

Judo ska minska fallskador på arbetsplatser

1:57 min

Fallolyckor är den vanligaste arbetsplatsolyckan för kvinnor och den näst vanligaste för män i Sverige, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Nu har Svenska judoförbundet i samarbete med Högskolan i Dalarna genomfört en studie där träning i fallteknik visat sig kunna vara effektivt för att minska skadorna vid fall.

I ett projektet som kallas för Judo4Balance har en expertgrupp inom Svenska Judoförbundet tagit fram ett särskilt träningsprogram där deltagarna under tio 50-minuters lektioner fått lära sig att falla rätt.

– Träningsprogrammet är utformat för att minimera både risken för att falla, men också minimera risken för att skada sig, säger Karin Strömqvist Bååthe som är projektledare på Svenska Judoförbundet.

Judoförbundet har utbildat 150 instruktörer som under forskningen besökt 50 arbetsplatser för att lära dom anställda rätt fallteknik.

Studien har kvalitetsgranskats av Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap med inriktning på idrottsfysiologi på Högskolan Dalarna.
Den som skadat sig i en fallolycka på arbete är i genomsnitt sjukskriven i två månader. Och med tanke på det menar Tonkonogi att företagen rent ekonomiskt tjänar på att utbilda personal i fallteknik.

– Annars hade inte dom här företagen velat vara med. För det är en kostnad. Om du har tio stycken medarbetare som är borta i tio timmar på utbildning så är det en rejäl kostnad. Men företagen i studien ser det som en investering, säger Michail Tonkonogi.