Vandaliserat monument

Belgien ber Kongo om ursäkt

1:59 min

60 år efter Kongos självständighet kom idag en historisk ursäkt från den forna kolonialmakten Belgien. Det kommer efter omfattande protester mot Belgiens tidigare kolonialkung Leopold II.

”Jag vill uttrycka min djupaste ånger för dessa sår från det förflutna”, skriver belgarnas kung Philippe i ett brev till Kongos president, Félix Tshisekedi.

Kung Philippe är första kung i Belgien som officiellt ber om ursäkt för de grymheter och det lidande som Kongo upplevde under belgiskt styre, som enligt vissa beräkningar kostade tio miljoner människor livet.

Ursäkten kommer på årsdagen, 60-år, efter Kongos självständighet. Och det kommer efter omfattande protester de senaste veckorna mot Kung Philippes förfader, Leopold II som var den som koloniserade Kongo och som till en början ägde kolonin som sin personliga egendom.

I spåren har Black lives matter-rörelsen har monument över Leopold II vandaliserats och debatten om att göra sig av med monumenten har åter igen väckts till liv.

I städer som Antwerpen och Leuven har monument redan tagits bort. Och idag på Kongos självständighetsdag tar man bort ytterligare en, en byst av kungen i en park i centrala Gent.

Linde som bor i Gent tycker det är bra. På så sätt påminner man om kolonialtiden som är en mörk del av Belgiens historia som landet aldrig har bearbetat.

– Vi vet vad som har hänt men det sjunker inte in. Så om man tar bort monumenten påminner man om det, säger Linde.

En som kan behöva påminnas är Kung Philippes lillebror, prins Laurent. Under de omfattande protesterna nyligen försvarade han Leopold II och sa att Leopold aldrig satte sin fot i Kongo och därför inte kan ha orsakat lidande för människorna där.