Dykare åtalas

Kränkt gravfrid vid Estonia prövas i domstol

1:51 min

Två svenska medborgare åtalas vid Göteborgs tingsrätt för brott mot Estonialagen. De misstänks ha kränkt gravfriden i samband med ett arbete med en dokumentärfilm om det förlista fartyget. Det är första gången lagstiftningen prövas i Sverige.

– Den undervattensverksamhet man har ägnat sig åt är att man har satt en dykrobot i vatten och filmat vraket, säger kammaråklagare Helene Gestrin.

Filmteamet arbetade med en dokumentär om Estonia som förliste i september 1994. I september förra året ska filmteamet ha varit ombord på en tysk båt som sänkte ned en dykrobot för att filma.

Estonia ligger på internationellt vatten men skyddas av en speciallagstiftning som undertecknats av flera länder runt Östersjön, bland annat av Sverige.

Lagstiftningen om gravfrid har inte undertecknats av Tyskland, därför ska nu svensk domstol pröva om svensk lag väger tyngre än det faktum att verksamheten skedde på internationellt vatten och av en tyskflaggad båt.

Advokat Hans Gaestadius företräder en av de åtalade svenska medborgarna som förnekar brott.

– Min klient har en hög maritim kompetens. Han vet vilka lagar som gäller på internationellt vatten och han såg inte att han genom att åka med på fartyget skulle bryta mot en intern svensk lag, säger han.