Energi

Spanien stänger sina kolkraftverk

1:53 min

Spanien stänger i dag hälften av sina kolkraftverk. Utfasningen av kol går rekordsnabbt i landet och det är både politiska beslut och ekonomiska skäl som ligger bakom.

Spanien är på väg bort från kolkraft. De senaste åren har de spanska kolgruvorna stängts ner efter att EU pressat på och fått regeringen att sluta subventionera det alltmer olönsamma och klimatskadliga kolet.

Och nu är det dags för kolkraftverken att följa efter. 7 av 15 spanska kolkraftverk stänger i dag, den sista juni och de sista kraftverken förväntas vara borta senast 2025, kanske ännu tidigare, säger Ana Bareira chef för det spanska internationella institutet för miljöjuridik.

– Ja, jag tror det, för nu är det ett race mellan energibolag som vill ha mer förnybart i sin portfölj.

Det spanska regeringen vill satsa mer på sol- och vind och nu pågår ett race bland energibolagen som vill ha mer förnybart i sin portfölj, säger Ana Bareira.

För bara två år sedan stod kolkraften fortfarande för 15 procent av den spanska energimixen och ungefär lika stor del av koldioxidutsläppen, enligt dagstidningen El Pais.

I dag kommer knappt en och en halv procent av Spaniens energi från kol.
Och det är både ytterligare krav från EU om att investera i dyr reningsteknik, att det blivit dyrare att släppa ut koldioxid inom EUs utsläppshandel och ett generellt minskat intresse för att investera i kol, som tycks bli sista spiken i kistan, enligt Bareira.