KONST

Nordiska museet öppnar ny interaktiv utställning för barn

3:06 min

Onsdag 1 juli öppnar Nordiska museet i Stockholm sin nya utställning ”Tidsvalvet”, en interaktiv utställning där barn från 8 år får lära sig om hur barn har haft det i andra tider.

– När man kommer in i själva utställningsdelen så kan man flytta sig i tiden från ett barnrum på 1980-talet, innan internet. Där kan man se vad man gjorde på den tiden, vad läste man, vilken musik lyssnade man på. Det finns kassettband som man kan spela och serietidningar som man kan läsa bland annat, säger intendent Ulla-Karin Warberg.

– Sedan kan man gå direkt över golvet till en tågvagn under andra världskriget där tre barn reser, de ber en om hjälp att packa deras resväskor.

Varifrån har ni fått förlagorna till de här tre barnen?

–Det är material ut vårat arkiv. Det är berättelser som vår grundare, Artur Hazelius såg att berättelser var viktiga att arkivera.

När man ska göra en historisk utställning för barn, vad ska man tänka på?

– Vi har haft flera barn och skolklasser som vi har konsulterat under vägens gång. Vi tog runt dem i museet och de fick kolla på befintliga utställningar, så fick de ranka, hur kul var det här då?, säger projektledare Daniel Berner.

– Vi fick både positiv och negativ feedback, till exempel på den här saken som vi står vid nu, "den magiska garderoben".

Kan du berätta vad den magiska garderoben är för nåt?

– Den magiska garderoben består av sex plagg. Det finns två speglar vid sidan. till synes vanliga men när man ställer sig framför dem och har med sig ett plagg från garderoben så levandegörs en historia som det plagget bär på. Då kommer den magiska spegeln till liv och man kan få ta del av allt från traspojkar från 1880-talet till äppelknyckarbyxor till Madonna och Roxette på 1980-talet