Personer med antikroppar mot covid-19 kan träffa riskgrupper, säger Folkhälsomyndigheten

4:10 min

Personer som har antikroppar mot covid-19 kan träffa personer som är i riskgrupper. Det är för att det är mycket mindre risk att de blir sjuka igen, och att de sprider viruset. Det säger Folkhälsomyndigheten. Men alla måste fortsätta att följa rekommendationerna och inte ha nära fysiska kontakter.

För att se om en person har haft sjukdomen covid-19, så gör man ett antikroppstest. Det är ett blodprov. Personer som har antikroppar mot covid-19 är skyddade från att bli smittade igen, säger Folkhälsomyndigheten. Det kallas att de har immunitet. Men experterna vet ännu inte exakt hur länge skyddet finns kvar. Forskare och experter lär sig hela tiden mer och mer om det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19.

Folkhälsomyndigheten sa idag att en person med antikroppar kan umgås med en person som är i en riskgrupp. Till exempel äldre människor över 70 år. Det är för att personer som har antikroppar mot covid-19 har mycket mindre risk att bli sjuka igen. Därför är det också mindre risk att de ska sprida smittan vidare till andra. Det säger Folkhälsomyndigheten.

Men alla måste fortsätta att följa rekommendationerna för att minska spridningen av coronaviruset i samhället. Även om man har antikroppar mot covid-19. Man ska inte ha nära fysiska kontakter, och umgås med många människor. Man ska hålla avstånd, och tvätta händerna noga. Och alla som har några symtom måste stanna hemma. Det säger Folkhälsomyndigheten.

Allt fler personer i Sverige gör ett antikroppstest för att se om de har haft sjukdomen covid-19. Men det är fortfarande ganska få som har gjort det. Regionerna testar olika mycket. Stockholm är en av regionerna där alla som vill får göra antikroppstest. Men så är det inte i de flesta andra regioner ännu.

De flesta tester som görs i Sverige är tester som visar om personen är smittad av coronaviruset just nu. Det är de viktigaste testerna, säger Folkhälsomyndigheten.
Fler och fler personer gör ett sådant test i Sverige. Och fler och fler smittade personer upptäcks. Även personer som bara har milda symtom. Nu har man upptäckt över 68 000 smittade personer i Sverige.

Men antalet som blir svårt sjuka och behöver intensivvård fortsätter att sjunka i Sverige. Just nu vårdas 155 coronasmittade personer med intensivvård. Det är också färre som dör varje dag. De här sakerna betyder att situationen med coronasmittan i Sverige blir bättre, säger Folkhälsomyndigheten. Men fortfarande dör många coronasmittade människor i Sverige, ungefär 25 per dag. Nu har minst 5 333 personer dött.