Hongkong

Omtvistad lag kan ge livstids fängelse för skadegörelse

1:38 min

Hongkongbor riskerar att dömas till livstids fängelse för brott som ”omstörtande verksamhet” och ”separatism”. Det står klart i dag när detaljer ur den omtvistade och av Kina antagna säkerhetslagen avslöjats.

Den av många hårt kritiserade säkerhetslagen har nu alltså införts i Hong Kong. Det efter att Kinas ledare Xi Jinping under dagen godkänt hur den ska utformas. Det är nu känt hur lagen skärper Kinas möjligheter att agera för att, som det heter, försvara stabiliteten i Hong Kong.

Livstids fängelse hotar den som döms för omstörtande verksamhet, för separatism eller för terrorhandlingar. Ett exempel på vad som kan betecknas som terrorism är skadegörelse av kollektivtrafik och ett exempel på omstörtande verksamhet att förstöra eller skada statliga anläggningar.

Den som döms enligt den nya säkerhetslagen, får vidare inte ställa upp för val i Hongkongs parlament, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Lagpaketet, som övertrumfar befintlig lagstiftning, och som även gäller för utlänningar som befinner sig i staden, har nu alltså trätt i kraft inför den första juli. Det datum för 23 år sedan då Storbritannien överlämnade Hong Kong till Kina enligt principen ett land, två system, men också det datum då demokrati- och yttrandefrihetsaktivister under senare år demonstrerat i staden.

Demonstrationer är i morgon förbjudna i Hong Kong med hänvisning till coronapandemin, men med lagpaketet på plats har centralregeringen i Peking nya möjligheter att möta framtida regimkritiska protester.