Blockerade vattenprover

Rysk industrijätte erkänner utsläpp av tungmetaller

2:06 min

I Ryssland har en världens största producenter av nickel och koppar, Norilsk Nickel, har erkänt utsläpp i vattendrag av tungmetaller. Samtidigt har företaget blockerat försök att skicka vattenprover till analys i Moskva.

– Ur långa rör spolas giftigt avfallsvatten rakt ut i floderna nära staden Nickel och sjön Pjasino, berättar Novaja Gazetas reporter Jelena Kostjutjenko.

Rapporten fick stort genomslag och företaget bakom utsläppet, Norilsk Nickel, erkände att några anställda gjort ett misstag. De fick sparken.

Men när en miljöengagerad politiker från Moskva, Sergej Mitrosjin, ville ta med prover för analys blev han stoppad på flygplatsen, på order från företaget visade det sig.

– Det är ju inte någon privatägd mark, det är inte lagligt, invände han när säkerhetskontrollanten, sa att företaget inte tillåter att några prover tas med utan deras godkännande.

Själva flygplatsen i Nickel råder alltså under företagets kontroll, ett företag kontrollerat av den inflytelserike miljardären Vladimir Potanin.

Företaget bar också ansvar för ett omfattande dieselutsläpp för två veckor sen. En katastrof som miljöskyddsmyndigheten Rosprirodnadzors lokale kontrollant skulle undersöka. Men han fick inte fortsätta när han var för kritisk.

– Vi dödar naturen och vi arbetar för Rosprirodnadzor, jag förstår inte, vi måste ju göra något. Björn och renar kommer dö av detta och fisken är redan död, säger Vasilij Rjabinin, som var med och avslöjade det nya utsläppet med tidningen Novaja Gazeta.