Fem miljoner på flykt

Våldet eskalerar i Kongo-Kinshasa – FN slår larm

1:41 min

Över en miljon människor har på bara ett halvår tvingats på flykt från sina hem i Demokratiska republiken Kongo, DRC. FN:s flyktingorgan UNHCR slår nu larm om en mycket våldsam situation.

Beväpnade grupper har bara sedan nyår tvingat över en miljon civila, barn, kvinnor och familjer, på flykt. Milisgrupperna skjuter, skadar, våldtar och plundrar byborna.

FN-organet UNHCR skriver att det är skakat av hur våldet eskalerat de senaste månaderna.

Demokratiska republiken Kongo med huvudstaden Kinshasa är känt för att vara mycket farligt. Det är ett av världens rikaste länder på naturresurser; diamanter, ädelstenar, guld och viktiga mineraler som kobolt och koltan. Och det är just kapplöpningen efter rikedomarna som gör östra Kongo så farofyllt för lokalbefolkningen.

Över fem miljoner kongoleser är redan på flykt inom sitt eget land. FN-organet får nu in vittnesmål från personer som har försökt ta sig hem, men som då möts av skott och blivit misshandlade och våldtagna.

UNHCR vädjar till regeringen i Kinshasa att sätta in mer militär och polis för att skydda befolkningen. Ett problem är dock att när militären fullgjort sitt jobb med att säkra situationen och lämnar byarna så utsätts byborna åter för repressalier och nya attacker. Milisgrupperna anklagar dem för att ha stått på militärens sida.

Det mycket våldsamma läget i Kongo leder också till brist på vatten, mat och vård.