Rättsväsende

Putins makt stärks när Ryssland röstar om grundlagen

1:55 min

I dag avslutas röstningen om en förändrad rysk grundlag. Utgången är given, presidentens makt stärks ytterligare. Putin manar folket att rösta för Rysslands skull, men kritiker talar om en kupp.

– Ni stör oss, säger en kvinnlig valförrättare i en vallokal i St Petersburg till journalisten David Frenkel från nyhetssajten Mediazona. Frenkel ville veta varför en valövervakare tvingats lämna lokalen.

Två svartklädda poliser med blå munskydd bryter våldsamt ned journalisten, som får hämtas i ambulans med axelfraktur och stukad handled.

Videon från vallokalsvåldet sprids som en löpeld bland dem som redan är kritiska till grundlagsomröstningen. Beslutet om ändringar är ju redan fattat och är egentligen en form av kupp, säger de.

Folkets ja eller nej har ingen betydelse. Men presidenten vill ha kvitto på att folket vill ha honom kvar för evigt, att hans makt blir ännu större och att han får livslång immunitet.

– Vi röstar för det land vi arbetar för och vill föra vidare till våra barn och barnbarn, sa presidenten i går kväll i en tv-maning om att rösta i dag.

Han stod nedanför ett gigantiskt krigsmonument i Rzjev, en plats där nära två miljoner sovjetiska soldater dödades i ett av Andra Världskrigets värsta slag. Tydligt markerande vikten av rätt minne från det som kallas det stora fosterländska kriget. En ändring gör det nämligen straffbart att förringa krigshjältarna.

Ryssar blir statsbärande folket i Ryssland, som anses, som arvtagare till Sovjetunionen. Andra nationaliteter bland medborgarna har tydligen inte längre samma betydelse.

Rysk lag ställs över internationell rätt, vilket kommer försvåra för människorättsaktivister att driva vidare fall i Strasbourg. Presidenten står över rättsväsendet och kan utse domare, duman, parlamentet är redan vingklippt, men blir det ännu mer i det nya grundlagen.

Samtidigt som Ryssland sägs vara en sekulär stat, betonas vikten av Gud och äktenskap kan bara vara mellan man och kvinna. Som morot för hårt ekonomiskt belastade ryssar finns också en paragraf som påbjuder att ingen tjänar lägre än minimilön.

Omröstningen avslutas idag och resultatet ska komma under kvällen.