Förebyggande åtgärd

Volvo Cars återkallar över två miljoner bilar

2:07 min

Det är den största återkallelsen som Volvo Cars någonsin gjort. I Sverige återkallas över 400 000 bilar.

Biltillverkaren Volvo Cars återkallar nu närmare 2,2 miljoner bilar på grund av ett problem kopplat till fästet av säkerhetsbältet. I Sverige är det 412 000 bilar som återkallas.

– Det här gäller en återkallelse som omfattar bilar från en tidigare generation Volvo-modeller. Vi har inga rapporter om olyckor eller personskador. Det här är en förebyggande åtgärd för att undvika framtida problem, säger Volvo Cars presstalesperson Stefan Elfström till Ekot.

Det är den största återkallelsen av bilar som Volvo Cars någonsin har gjort.

Stefan Elfström säger att problemet är kopplat till en stålvajer.

– Framstolarnas bälten är förankrade i bilen via den här stålvajern, som problemet handlar om. Vi har sett att den här vajern under särskilda förutsättningar kan utsättas för slitage vilket gör att ett problem kan uppkomma. Det är ett mycket sällsynt problem, säger Elfström till Ekot.

De berörda bilarna har tillverkats från 2006 till i fjol 2019 och det handlar om den tidigare generationen av Volvo-modeller.

De berörda bilägarna kommer nu få hem ett brev.

– Vi skickar ut ett brev till alla berörda kunder och informerar om felet som kan finnas i bilen. Vi berättar också vad man själv kan göra för att undersöka bilen och att man ska kontakta verkstaden för att boka en tid och få bilen åtgärdad.

Finns det någon risk att köra sin bil under tiden man väntar?

– Med den information och den instruktion vi ger kunderna så säger vi att man kan fortsätta att använda bilen fram tills åtgärden, säger Stefan Elfström till Ekot.

Martin Sköld, som är expert på bilindustrin och docent vid Handelshögskolan i Stockholm, säger att det är en stor återkallelse.

– Ja, det är en väldigt stor återkallelse. Men det är i sig inte unikt eller sällsynt att bilföretag gör på det här sättet om man påträffar ett faktiskt fel eller ett potentiellt fel, säger han till Ekot.

Han säger att det här kommer leda till stora kostnader för Volvo Cars.

– Ja, det gör det. Eftersom man behöver hantera den här processen och administrerar den och det för med sig administrativa uppgifter.

Vad den stora återkallelsen kommer att kosta för Volvo vill inte presstalespersonen Stefan Elfström gå in på.

– Kostnaden är egentligen sekundär för oss, den kommenterar vi inte. Vi koncentrerar oss på att åtgärda bilarna så snart det går och att hålla kunderna skadeslösa. Det är kostnadsfritt för kunden, säger Stefan Elfström till Ekot.

Bilarna som berörs är tidigare generation av Volvo S60, S60L, S60CC, V60, V60CC, XC60, V70, XC70, S80 och S80L tillverkade 2006-2019.