Mycket björn men ingen licensjakt ovan odlingsgränsen i Västerbotten

I augusti när licensjakten på björn startar så får inga björnar ovan odlingsgränsen i Västerbotten skjutas.

– En del vill beskylla samebyarna för att det inte blir licensjakt, utan att alla är skjutna på skyddsjakt. Saken är ju så att vi vill helt och hållet att det ska regleras på hösten, även om skyddsjakt är nödvändigt, säger Ante Baer, renskötare i Vilhelmina Norra sameby

Att det i våras fälldes 43 björnar i skyddsjakter i Västerbotten är en del av orsaken till att det inte blir licensjakt ovan odlingsgränsen i år, säger länsstyrelsen i Västerbotten.

– Det finns inte lika mycket björnar kvar eftersom vi tagit ut så många, och det kommer vi ta hänsyn till i nästa licensjakt att det behövs tas ut björnar i fjällområdet, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig i Länsstyrelsen i Västerbotten.

Jämförelsevis har 39 björnar blivit fällda under vårens skyddsjakt i Jämtland, och 41 björnar fälldes i Norrbotten.

Björninventering 2019
I Västerbotten genomfördes det i 2019 en björnspillnings inventering, något som görs vart femte år. Länsstyrelsen väntar ännu på alla slutresultat av inventeringen och man vill dubbelkolla resultatet om att det fanns 500 björnar i länet hösten 2019. Målbilden som länet har är att det ska finnas 350 björnar.

– Vi har just fått resultaten från spillningsinventeringen och nu behöver vi sätta oss ner med viltförvaltningsdelegationen och se hur problembilden ser ut, behöver vi ändra målbilden för björnar och utbredningen av björnar. Hur många björnar som ska jagas i fjällen, alla dessa frågor behöver vi diskutera, säger Schneider.

– Vi hade 14 skyddsjakter i Vilhelmina Norra sameby och det tycker jag är alldeles för många, men det är av den enkla anledningen att det finns för mycket björn. Jag skulle säga att de inventeringar som görs inte fungerar överhuvudtaget, säger Ante Baer.

Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Västerbotten, säger också att spillningsinventeringen inte fungerar lika väl i fjällen som i skogslandet. Inventeringen görs genom att jägare och renskötare samlar spillning från björn i områden de rör sig i. Från skogsområden kommer det betydligt fler spillningsprover än från fjällområdena. Något som kan bero på att det rör sig fler människor efter skogsbilvägarna i skogen än i fjällen, där det inte finns lika mycket vägar.

– Vi vet ju inte riktigt hur mycket björnar det är där och just i våras hittade vi fler björnar under skyddsjakten än vad vi trodde att det fanns i fjällområdena, på det sätt vet vi att inventeringen inte är lika bra där som i skogsområdena, säger Schneider.

Större tilldelning i år när man räknar med skyddsjakten
Michael Schneider säger att det var länge oklart om de skulle bli någon licensjakt överhuvudtaget i Västerbotten.

– Vi har en licensjakt som är lika stor som förra året även om vi redan tagit ut 43 björnar under skyddsjakt. De senaste fem åren har vi haft ett uttag på 30-40 björnar årligen, nu kommer vi ligga på mellan 60-70 björnar. Och det antalet tror jag vi kommer ligga kvar på framöver, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig i Länsstyrelsen i Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio