Värme och fler ovana badare

Rekordmånga drunkningar i juni

1:44 min

Rekordmånga personer drunknade i juni, visar siffror från Svenska Livräddningssällskapet. Värmen och mer folk på stränderna tros vara några av orsakerna.

Vågorna rullar in mellan bryggorna vid Årsta Havsbad utanför Stockholm, som denna dagen är fattig på badgäster men rik på kyliga vindbyar. En ovanlig syn hittills under sommaren 2020.

Kathrin Rasset och Habib Garraoui, som är här och badar med sina familjer har båda upplevt en ökad trängsel i år.

– Ja, jag tycker att jag ser att det händer mycket mer, just för att det är mycket mer folk i omlopp. Det är för mycket folk på för lite yta helt enkelt, säger Kathrin Rasset.

– Igår var vi här och det var jättemycket folk, säger Habib Garraoui.

Enligt Svenska Livräddningssällskapets preliminära siffror har 23 personer drunknat under juni månad i Sverige, vilket är det högsta antalet under 2000-talet. I fjol drunknade tio personer i juni månad.

Hittills i år har totalt 40 personer drunknat.

– Det var som att högsäsongen började mycket tidigare i vår. Vi lägger ihop det med att det är fler hemma, fler som jobbar på distans, och en del som är permitterade och söker sig ut när det är så här fint väder, säger Mikael Olausson, säkerhetsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet.

En annan orsak är att extrem värme lockar fram fler ovana badare. I år har Mikael Olausson sett många simolyckor där personer simmar för långt ut, omedvetna om sin förmåga i vattnet.

– Man tror sig kunna simma, fast man inte kan det. Där går det så fort från att vara en helt normal simtur till att på några sekunder bli det sista du gör i livet, säger han.

Att öva upp sin simkunnighet och att som förälder ha tydliga regler vid badbesök är några viktiga åtgärder.

– Här är filten, här sitter vi, ni går inte och badar om inte pappa och mamma är med. Minst en av oss ska vara med, säger han.

Kathrin Resset har regler för sin dotter Nomi.

– Hon får inte gå i utan simpuffar. Och hon ska gå på simskola nästa vecka. Det känns viktigt, och det är rätt många som struntar i det när det är varma dagar, säger hon.