Flyplanstillverkare

Varsel hos Airbus väcker kritik

1:35 min

Franska Airbus varslar 15.000 anställda runt om i Europa fram till nästa sommar, på grund av nedgången under Coronaepidemin. Men en av företagets fackliga ledare, säger att varslen är oacceptabla.

– Siffran är för hög, och är omöjligt att acceptera, säger Jean-Francois Knepper, ordförande för facket Force Ouvrière på Airbus, till radiokanalen France Bleu.

Han menar att nedgången är en kris i konjunkturen. En tredjedel av de 15 000 arbetstillfällen som ser ut att försvinna nu, gäller Frankrike och lika många gäller Tyskland, övriga i Storbritannien och Spanien. Besked om vilka anläggningar det rör sig om, väntas inom de närmste dagarna.

Den franska regeringen kallar varslet överdrivet och uppmanar till frivilliga avgångar och deltider för att rädda kvar ett antal arbetstillfällen. Ett stort antal underleverantörer riskerar också att drabbas.

Flygsektorn är Frankrikes främsta exportsektor och sysselsätter 135.000 anställda. Det här varslet är det största som Airbus har lagt.

Coronaepidemin har lett till att företaget har förlorat 40 procent av sin aktivitet. Det är främst det kommersiella flyget som berörs.

Den franska staten har tidigare stöttat inte minst Air France, av miljöhänsyn så ber man företaget lägga ner inrikeslinjer som snabbtåg kan köra på max två och en halv timme.