Efter gripanden

Hongkongbor kan få brittiskt medborgarskap

1:20 min

Upp till 3 miljoner Hongkongbor kommer att erbjudas möjligheten att bosätta sig i Storbritannien, och i förlängningen få ansöka om medborgarskap i landet.

– Den nya säkerhetslagen i Hongkong hotar både fri- och rättigheter som garanteras av den gemensamma deklarationen mellan Kina och Storbritannien, sa Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Hongkong lämnades över från Storbritannien till Kina 1997, och invånare som då bodde i Hongkong har fortsatt rätt till ett speciellt brittiskt pass, som kallas BNO.

Det gäller närmare tre miljoner invånare i Hongkong. Det är de som nu ska få möjlighet att i fem år bo och arbeta i Storbritannien, och därefter också söka medborgarskap.

I Storbritannien finns en oro för hur det här kommer påverka relationerna mellan Storbritannien och Kina. Samtidigt har beskedet om att visumreglerna för Hongkongbor ska ändras brett stöd.

Flera parlamentsledamöter beskriver det som ett ansvar att erbjuda Hongkongbor en väg ut från den tidigare brittiska kolonin, när deras rättigheter nu inte lyckats skyddas.

– Vi ska omedelbart gå vidare för att de ska få den här möjligheten, sa premiärminister Boris Johnson.