Coronapandemin

Fler behöver ha psykvård på distans

1:28 min

Att patienter låter bli att söka vård för psykisk ohälsa på grund av rädsla för att smittas av coronavirus har skapat ett ökat behov av bättre hjälp på distans.

En av dem som inte kan ta sig till mottagningen är Mikke Lillman som tillhör en riskgrupp och sitter i karantän sedan en dryg månad tillbaka. Han är kritisk till nuvarande lösning och vill se bättre distansalternativ för personer i hans situation.

– Jag går och provar ut en ny medicin som kan påverka mitt hjärta. Det är en medicin som man får mot ADHD. Och då har man ju ingen möjlighet att följa upp mig eftersom jag inte kan gå och ta prover eller träffa dem på Alviks psykiatri där jag går, utan det där sker ju lite på en höft så jag pratar ibland med en läkare eller sjukskötare därifrån. Under all kritik. Det var dåligt innan och nu fungerar det inte alls tycker jag, säger han.

Enligt en undersökning som Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH, har gjort påverkas hälften av de som lider av svåra psykossjukdomar och depression starkt av pandemin.

Samtidigt minskade besöken inom psykvården under våren. Bland annat låter mer än var femte person bli att söka akutvård för psykisk ohälsa enligt en kartläggning från Socialstyrelsen där Thomas Lindén är avdelningschef.

– Våra hypoteser är att det kan vara en oro dels för att bli smittad när man söker och dels en oro för att vården inte finns nu för mig när man är så fokuserad på annat, säger Thomas Lindén.

Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH, vill se fler digitala lösningar:

– Att man kan ha videosamtal med sin läkare. Där man kan sitta hemma och varken behöver förorsaka sin fobi, läkar- eller covidskräck. Det är något vi verkligen rekommenderar, säger Barbro Ronsten, ordförande för RSMH.

Det här är något man testar i Stockholm för att kompensera för att upp till hälften av patienterna där inte sökte hjälp på de vanliga mottagningarna. Bland annat på psykosmottagningen på Huddinge sjukhus.

– Vi har också gjort mycket fler hembesök än vanligt för att hjälpa till med läkemedelsdelningar och bedömningar och stöd för personer som inte kan komma hemifrån under de här omständigheterna, säger Pontus Strålin som är överläkare på sjukhuset.

Det är precis det här som Mikke Lillman, som sitter i karantän i sitt hem på Ekerö utanför Stockholm, efterfrågar.

– Det är väl det som skulle behövas.