Minst 50 drabbade

Inbrottsvåg mot EU-parlamentariker i Bryssel

1:54 min

EU-parlamentet i Bryssel har drabbats av en inbrottsvåg under coronautbrottet. Medan ledamöter och anställda har jobbat hemifrån har deras kontor länsats på värdesaker.

Minst 50 parlamentariker uppges ha blivit bestulna på datorer, surfplattor och andra värdesaker medan de varit borta från sina kontor i EU-parlamentet här i Bryssel, rapporterar nyhetssajten Politico.

Inbrotten på parlamentet ska ha skett medan byggnaden varit relativt tom, då den varit stängd för utomstående på grund av coronautbrottet mellan mitten av mars fram till maj.

Enligt anställda på parlamentet som Ekot varit i kontakt med verkar tjuvarna inte ha varit ute efter politiska handlingar utan värdesaker. Parlamentets sekretariat har till exempel blivit bestulen på kamerautrustning värd 20 000 kronor.

Bland de svenska ledamöter som Ekot har pratat med är det ingen som personligen är drabbad. Men i den socialdemokratiska delegationen har medarbetare haft inbrott och det har skett åverkan på skåp inne på kontoren.

Johan Danielsson är en av de socialdemokratiska parlamentarikerna.
– Det är klart att det är olustigt att folk har varit inne och brutit upp skåp hos personalen på delegationen. Så ska vi ju inte ha det på en arbetsplats, säger han.

Det är inte första gången EU-parlamentet drabbas av brott. 2011 skedde ett väpnat rån på ett postkontor inne i parlamentsbyggnaden. Sedan dess har säkerheten stärkts men uppenbarligen inte tillräckligt.

I ett internt mejl från en utav parlamentarikerna, som Ekot tagit del av, riktas hård kritik mot säkerhetsavdelningen som beskrivs som inkompetent.

Även Johan Danielsson är också kritisk.
– Det är ju uppenbart att säkerhetsrutinerna inte fungerar. Parlamentet måste ju se över det här, säger han.

Säkerhetsavdelningen säger till Politico att man utreder stölderna och är i kontakt med belgiska myndigheter.