
Minst 81 döda i protesterna i Etiopien
Protesterna i Etiopien eskalerar efter mordet på sångaren Hachalu Hundessa, som nyligen uttryckt kritik mot landets styre.
Hittills har minst 81 personer dödats under protesterna och Etiopiens främsta oppositionsledare har gripits.
Nu reser sig Oromofolket, Etiopiens största etniska folkgrupp, mot sin tidigare hjälte på gatorna i Addis Abeba, och på andra håll i Etiopien.
Premiärminister Abiy Ahmed är själv Oromo, men har det senaste året fått mer och mer kritik av den egna folkgruppen, som menar att han är på väg tillbaka till ett mer auktoritärt styre, bort från demokratin.
Efter beskedet om att den revolutionära och mycket populära sångaren mördats på måndagskvällen, har oroligheterna spridit sig snabbt. Hittills har ett femtiotal personer dödats, internet har stängts ner på flera håll i landet, oppositionsledaren Jawar Mohammed har gripits och regeringsstyrkor har också stängt ner tv-kanalen Oromia Media Network, OMN, som säger sig vara Oromofolkets fria röst i Etiopien.
Artisten Hachalu Hundessa hjälpte Abiy Ahmed till makten med sina protestsånger om marginaliseringen av Oromofolket.
Men nu har vinden vänt och människorna som protesterar menar att mordet på Hundessa i måndags var politiskt motiverat, eftersom Hundessa nyligen kritiserat landets styre under en konsert.
Missnöjet har pyrt länge. I oktober förra året dog ett sextiotal människor i våldsamma protester efter att en annan oppositionsledare från Oromogruppen utsatts för påhopp av regeringen och när premiärministern Abiy Ahmed meddelat att valet som skulle hållas i augusti, skjuts upp på grund av corona, växer kritiken mot Premiärministern.