Kroatien

Jämnt i Kroatien inför parlamentsval

1:53 min

Det högerradikala partiet Hemlandsrörelsen kan få en vågmästarroll, om inte de regerande konservativa eller den socialdemokratiska oppositionen får egen majoritet.

Opinionsundersökningar i Kroatien visar på en knapp ledning för den socialdemokratiska oppositionen över premiärminister Andrej Plenkovic konservativa parti Kroatiska demokratiska unionen, HDZ.

En person som kan få en nyckelroll i regeringsbildningen efter valet är Miroslav Skoro, tidigare musiker och idag partiordförande för det högerradikala partiet Hemlandsrörelsen som ser ut att bli tredje största parti.

Hemlandsrörelsen går, bland annat, till val på striktare gränskontroller, traditionella familjevärderingar och ökat stöd till den kroatiska minoriteten i Bosnien.

– Om HDZ kan få en majoritet med Hemlandsrörelsen är det troligt att Plenkonvic sitter kvar som premiärminister, säger statsvetare Nenad Zakosek vid Zagrebs Universitet.

Premiärminister Plenkovic har under sina år vid makten profilerat sig som en pragmatiker och tonat ner den nationalistiska retoriken. Men nu kan han komma att behöva samarbeta med mer radikala krafter.

Samtidigt påpekar statsvetaren Nenad Zakosek att det är ett gott tecken att Kroatien har jämna val.

– Till skillnad från i våra grannländer som Serbien och Ungern så har inte regeringspartiet här koncentrerat makten. Valutgången så här nära inpå valet är fortfarande helt oklar, säger han.