Regioner klarar inte av uppgiften

Ansvar för smittspårning läggs på patienter

1:59 min

Alla regioner klarar inte av uppgiften att kartlägga hur smittan spridits till dem som testas positivt för covid-19. Då får patienterna själva ta ansvar för smittspårningen, men i region Uppsala görs inga kontroller att spårningen verkligen genomförs.

– Det handlar om så stora volymer som testas positiva och det klarar inte sjukhuspersonalen av för närvarande, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare vid region Uppsala.

Region Uppsala har anställt ett tiotal läkarstudenter och pensionerade läkare som kontaktar de som testats positiv för covid-19, för närvarande ett 100-tal om dagen.

Men nästa steg - att ringa upp vänner, familj och arbetskollegor - det får de som testats positivt själva göra.

Så det är egentligen patienterna som själva ansvarar för smittspårningen?

– Till stor del, ja, säger Johan Nöjd.

När det gäller sjukvårdspersonal och svårt sjuka i covid-19 tar alla regioner ansvar för smittspårningen. Men för det nya uppdraget från regeringen att testa och smittspåra brett bland allmänheten så lägger flera regioner ansvaret hos de smittade.

Förutom Uppsala så gäller detsamma i till exempel Östergötland, och i region Stockholm där just nu nästan 2000 personer i veckan testas positivt för covid-19.

En del regioner har en blandform, där vårdpersonal kommer överens med patienten om hur smittspårningen ska ske.

I Region Västerbotten har man nyligen anställt två sjuksköterskor som smittspårare.

– Våra smittspårare ska kunna ta alla kontakter. Men om patienten själv säger att jag kan ringa familj och nära vänner, då får de göra det, säger Stephan Stenmark.

Att lägga över smittspårningen på patienterna lever inte upp till Världshälsoorganisationen WHO:s guide över smittspårning av covid-19 som publicerades i maj. Den ställer betydligt strängare krav.

Och enligt Johan Nöjd i region Uppsala sker inga kontroller att smittspårningen verkligen äger rum.

– Det är inte så att vi ringer och dubbelcheckar och kollar, säger Johan Nöjd.