Omröstning

Putin har fått resultatet han ville

2:02 min

I Ryssland har president Vladimir Putin fått det stöd han vill ha för sin grundlagsändring. Enligt det officiella resultatet har tre fjärdedelar av de röstande svarat ja med över 60 procent räknade röster.

– Det är uppenbart att det här är viktigare än valet till lokala Moskvaduman, där jag ställde upp. Helt klart är detta den viktigaste händelsen de kommande åren, säger Kremlkritiska politikern Julia Galjamina, som protesterade i Moskva igår kväll mot grundlagsändringarna och att ge presidenten rätt att behålla makten till 2036.

Galjamina tror det kommer en ny våg av protester i spåren av grundlagsomröstningen.

Den omstridda sju dagar långa omröstningen avslutades igår och nästan direkt kom det officiella resultat som presidenten ville ha. En majoritet säger ja till grundlagsförändringarna, enligt preliminära officiella siffror. Ett resultat, som underkänns av flera i oppositionen och även av valexperter. Omröstningen skedde utanför vallagen, under röstningsveckan förekom Ja-propaganda i vallokaler och resultat publicerades under hand. Valobservatörer blockerades, dubbelröstning förekom och statsanställda pressades av sina chefer att gå och rösta.

– Vi lever i en fas av förfall, valrätten är knäckt, medicinsk statistik urartar och själva Ryska federationen faller sönder, säger Dmitrij Oresjkin, statsvetare. Medborgare utanför Moskva och St Petersburg, tror nu att allt hänger på en enda man.

– Allt beror på en enda person, finns han, finns Ryssland, utan honom inget Ryssland. Och skulle han inte finnas längre blir det kaos och i värsta fall inbördeskrig, därför röstar så många för att han stannar kvar, men samtidigt monteras den ryska staten ned, hävdar Oresjkin.