Greta Garbos brev stulna från arkiv

Brev och vykort från Greta Garbo har stulits från Krigsarkivet i Stockholm. Totalt saknas två vykort och två brev daterade under 1920- och 1930-talet, med personligt innehåll till väninnan Vera Schmiterlöv i Stockholm.

”Kära lilla Vera! Tack för ditt brev. Det var roligt att du skrev. Jag arbetar så hårt här, har nästan inte tid att skriva, när jag har tid latar jag mig. Vera, jag är så ensam här. Om du visste hur väl jag behövde dig.”

Så skriver Greta Garbo från USA till sin väninna skådespelerskan Vera Schmiterlöw i ett brev daterat den 29 juni 1926.

Brustit i rutiner
Brevet hör till Krigsarkivets samlingar, men saknas nu sedan någon månad tillbaka tillsammans med ytterligare ett brev och två vykort som filmstjärnan skrev till väninnan. Stölderna har polisanmälts.

– Det har brustit någonstans i våra rutiner. Man får låna handlingar och ta del av dem i forskarsalen, sen ska de lämnas in och återställas. Men vi har knappast resurser att gå igenom varje arkivvolym när vi lånar ut, säger Per Clason som är säkerhetsansvarig på Krigsarkivet.

Ett brev av Greta Garbo, som sedermera visade sig vara en kopia, bjöds enligt Per Clason nyligen ut till försäljning på en auktionsfirma i Stockholm för 15 000 kronor.

”Breven kan dyka upp”
Efter de uppmärksammade stölderna av antika böcker på Kungliga biblioteket i Stockholm har säkerheten på svenska arkiv debatterats.

Men Per Clason tycker att krigsarkivet har tillräckligt bra säkerhetsrutiner. Han hoppas nu att breven ska dyka upp igen.

– Jag lever på hoppet att polisen i sina kontakter med till exempel auktionsfirmor hittar det, att det dyker upp på marknaden. Det är möjligt att vi hamnar i en situation där vi kanske måste återköpa det, det vet vi inte. Det var därför vi gjorde en polisanmälan, säger Per Clason, säkerhetsansvarig på Krigsarkivet.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se