Många drunknade i juni

2:27 min

Ovanligt många människor har drunknat i Sverige i juni. Det berättar organisationen Svenska Livräddningssällskapet.

Svenska Livräddningssällskapet är en organisation som jobbar för att färre människor ska drunkna. De sprider information och har kurser om simning, säkerhet och livräddning. Enligt Svenska Livräddningssällskapet har 23 personer drunknat under juni månad i Sverige. Det är det högsta antalet på 2000-talet. Det är en stor skillnad från förra året, då tio personer drunknade i juni. En orsak till att fler drunknar kan vara det varma och fina vädret. Då är det många personer som vill vara utomhus och bada.

Mikael Olausson jobbar med säkerhet på Svenska Livräddningssällskapet. Han säger att coronapandemin kan ha påverkat olyckorna. Fler är hemma och har tid till att gå till stranden och bada. Det säger han till Ekot.

– Det var som att högsäsongen började mycket tidigare i våras. Vi lägger ihop det med att det är fler hemma, fler som jobbar på distans och finns tillgängliga. Det kanske finns en del som är permitterade och har mycket tid över och söker sig ut till stränderna när det är så här fint väder, säger Mikael Olausson, säkerhetsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet.

Mikael Olausson tror att många vill bada trots att de inte kan simma så bra. Man simmar för långt ut i havet trots att man är osäker på sina kunskaper. Det är också viktigt att föräldrar har tydliga regler för barn som badar, säger Mikael Olausson. Till exempel att minst en förälder alltid ska vara med och bada.

– Här är filten och här sitter vi. Ni går inte och badar om inte mamma och pappa är med. Minst en av oss ska med, säger Mikael Olausson från Svenska Livräddningssällskapet.

Enligt Svenska Livräddningssällskapet är det två miljoner svenskar som säger att de inte kan simma 200 meter, eller att de är osäkra på det. Totalt har 40 personer dött av drunkningsolyckor hittills i år.