venezuela

Oppositionsledare får kontroll över Venezuelas guld

1:24 min

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó är landets legitima president, och får därmed kontroll över Venezuelas guldreserv i London.
Det meddelande brittisk domstol i dag.

Beslutet är ett hårt slag mot Venezuelas sittande president Nicolás Maduro.

Världen är splittrad över vem som är Venezuelas legitima president. Nicolas Maduro är den som har faktisk kontroll. Men i början av förra året utropade sig oppositionsledare Juan Guaidó som interimspresident, med hänvisning till att det senaste valet varken ska ha varit fritt eller rättvist. Och han har erkänts som landets legitima ledare av en rad länder, däribland Sverige.

Att den här konflikten nu också landat i knät på Storbritannien, beror på att Venezuelas guldreserv förvaras i London, hos Bank of England.

Venezuela är i djup ekonomisk kris. Och president Maduro har försökte ta ut delar av guldreserven för att sälja av. Pengar som han säger ska användas till att bekämpa coronakrisen. Men Juan Guaidó har motsatt sig uttaget, bland annat med hänvisning till korruptionen i landet.

Nu har alltså den brittiska domstolen avgjort tvisten till Juan Guaidó fördel, då Storbritannien ser honom som Venezuelas legitima ledare

Den sittande presidenten Nicolás Maduros juridiska ombud har meddelat att domen kommer att överklagas.