Migration

Liberalerna: Inget tak för hur många som får söka asyl

2:00 min

Liberalerna sätter ner foten i en av migrationskommitténs viktigaste frågor. Partiledare Nyamko Sabuni säger nu nej till ett tak för hur många som ska få söka asyl i Sverige.

–  Det är svårt med en rättighetslag där varje individ har rätt att söka och har den asylskäl ska den ha rätt att stanna. Om man då har en siffra i förväg om hur många som exakt får komma till Sverige så kommer vi inte kunna leva upp till asylrätten, säger Nyamko Sabuni.

De åtta riksdagspartierna som sitter med i migrationskommittén har tre veckor på sig för att komma överens om Sveriges framtida migrationspolitik. Bara V och MP vill ha generösa asylregler, alla andra vill ha en mer restriktiv linje.

En av de centrala frågorna som partierna diskuterar är ett så kallat volymmål, det vill säga om det ska finnas ett tak för hur många som ska få söka asyl varje år.

SD vill ha noll asylinvandring. M och KD vill gå ner till grannländernas nivå, i praktiken cirka 7 000 om året. S landar på cirka 14 000 om året, en siffra som bygger på Sveriges andel av befolkningen i EU och antalet asylsökande i unionen.

Liberalerna, som hittills inte hade visat sina kort i volymfrågan, säger idag alltså att de inte vill ha någon siffra.

En migrationslag som är lik den som andra EU-länder har är tillräckligt för att få ner söktrycket, menar partiet. Men Nyamko Sabuni är öppen för att diskutera åtgärder som ändå begränsar söktrycket.

– Allt som inte har med asylrätten att göra, det vill säga familjeåterförening och villkoren som är kopplade till det. Det är de diskussionerna som pågår, och jag hoppas att vi ska kunna hitta en lösning som flera partier står bakom, säger Nyamko Sabuni.